Myyjä, asuntomarkkinat ovat nyt sinun!

Asuntoja myydään ja ostetaan aina, mutta nyt jos koskaan on aika, jolloin kannattaa myydä. Myynnissä olevien asuntojen määrä on pienentynyt kesästä 2019 lähtien ja hyvistä asunnoista on pulaa. Miten tämä vaikuttaa asuntomarkkinaan ja myyntihintoihin?

Asuntomarkkinat muuttuvat maailmanmenon mukana

Epävarmuus vaikuttaa asuntojen menekkiin valtavasti. Työpaikan yt-neuvottelut laittavat ilman muuta jäitä hatuun. Lainakatto, velkakatto, verotukseen liittyvät uudistukset, poliittisen ympäristön muuttuminen ja maailmantalouden epävarmuus vaikuttavat suoraan asuntomarkkinoihin. Jopa yksi twiitti tietyltä henkilöltä voi saada ostajan odottamaan päätöksensä kanssa. Ihmiset joko pelkäävät myydä tai ostaa – mitä jos teen huonot kaupat?

Muutama vuosi sitten asuntomarkkinoilla nähtiin jonkinasteinen tulppa. Ihmisillä oli kova tarve vaihtaa asuntoa, mutta vaihtoa lykättiin juuri maailmalla tapahtuvien asioiden vuoksi. Ymmärrettävää tämä toki on, epävarmuus tulevaisuudesta luo kysymyksiä isoista hankinnoista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mikään ei ole varmaa, paitsi epävarmuus. Kenelläkään meistä ei ole kristallipalloa, mutta kannattanee kysyä kokeneelta kiinteistönvälittäjältä ajatuksia markkinatilanteesta.

Asuntomarkkinoiden trendi 2020

Nyt asuntoja tulee myyntiin vähemmän, kuin niitä myytäisiin. Käytännön tarjousneuvotteluissa nähdään jopa yli pyyntihinnan saatavia myyntilukuja. Monet ostajat ovat kiristyneessä ostokilpailussa jääneet hopealle, ja haluavat hyvällä tarjouksella varmistaa oston, kun sopiva kohde löytyy.

Kannattaa muistaa, että myyjällä on oikeus myydä, kenelle haluaa: hinta ei välttämättä olekaan ainoa kriteeri, jolla ostaja valikoituu. Myyntiin voi vaikuttaa myös arvot tai siteet myytävän asunnon alueeseen. Tällaiset asuntokaupat ovat harvassa, mutta eivät tavattomia.

Kannattaako nyt myydä?

Kiinteistönvälittäjiltä kysytään monesti, milloin on hyvä aika myydä. Se on nyt. Tarjontaa on vähemmän, joten myyjä ehkä miettii, löydänkö uuden asunnon myydyn tilalle. Tässä kohtaa kannattaa vakavasti harkita tilapäisasuntoa vaikkapa vuokralla, ja odottaa markkinatilanteen käännöstä ostajan hyväksi. Hyvistä asunnoista maksetaan nyt hyvät rahat.

Asuntomarkkinoiden tulevaisuus

Kenelläkään ei tietenkään ole kristallipalloa, mutta kokenut ja hyvä kiinteistönvälittäjä osaa haistella markkinoita. Uskon, että kesällä 2020 tullaan näkemään asuntokaupan hidastuminen. Hyväkuntoisia ja muuttovalmiita asuntoja ei vaan enää tule myyntiin ja nämä ovat juuri niitä kysytyimpiä. Remonttia kaipaavat asunnot olisivat edullisempia ja täyttäisivät pienemmän budjetin asiakaskunnan tarpeen, mutta rahoituksen saaminen remontointiin tulee hankaloitumaan entisestään. Remontoitavaan asuntoon voisi nyt olla perusteltua harkita jonkinasteista remonttia ennen myyntiä. Asiasta kannattaa keskustella välittäjäsi kanssa, koska hänellä on parempi käsitys ostajakunnasta.

Kun kohteita on paljon myynnissä, oman myynti voi pitkittyä. Nyt kun hyvät kohteet menevät nopeasti kaupaksi, voi tulla houkutus myydä itse. Tuo hyöty kuitenkin sulaa nopeasti myyntihinnassa ja varsinaisen muuton järjestelyissä. Hyvä kiinteistönvälittäjä tuo lisäarvoa paitsi moninkertaisella asiakaspotentiaalilla, myös kauppojen ketjuttamisen muodossa ja asunnon vapautumiseen liittyvissä neuvotteluissa.

Myös lainakatto voi tulla joillain vastaan nyt, kun asuntojen ostohinnat ovat korkealla. Lainakatto tarkoittaa sitä, että sinulla on ostaja, joka haluaa tarjota enemmän, kuin pankki antaa myöten. Lyhyesti lainakatto tarkoittaa sitä, että voit saada asuntolainaa enintään 85% sitä varten annettavien vakuuksien käyvästä arvosta. Tähän yhtälöön kun lisätään laina, joka tarvitaan remonttiin, niin vakuusarvo pienenee entisestään. Ensiasunnoissa luku on vastaavasti 95%, ja ASP-lainoissa 90%. Laina- ja velkakatosta kirjoitan seuraavassa blogissa enemmän.

Nämä kohteet menevät kuumille kiville

Onko sinulla myyntiajatuksia alle viisi vuotta vanhassa, modernissa taloyhtiössä? Onko sinulla kantakaupungissa asunto parhaimmissa taloyhtiöissä ja ajatuksena myynti?

Suosittelen ottamaan heti yhteyttä, istut nimittäin timantin päällä.

Nopeimmin tavoitat puhelimella p. 045-8932189


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.