Uudisasunnon ostaminen

uudiskohteen ostaminen

Uudisasunnon ostamiseen liittyy muutamia eroavaisuuksia vanhan asunnon ostamiseen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla rakennetaan paljon muuttoliikenteen ja kaupungistumisen myötä, joten uudiskohteita on tarjolla runsaasti.

Uudiskohteen myynti tarkoittaa ensimyyntiä asunnolle ja myyjänä on perustajaosakas. Siirtosopimuksia en tässä artikkelissa käsittele. Uudiskohteen asunnon voi ostaa rakentamisvaiheessa tai valmistumisen jälkeen. Myös varaaminen on mahdollista, ja järkevääkin mikäli oma koti on myynnissä, mutta toki kaupat pitää lyödä lukkoon mahdollisimman nopeasti. Uudiskohteen ostamiseen sitoudut kuitenkin vasta kalkkiviivoilla, kauppakirjoja allekirjoittaessa.

Ostaminen turvallista

Uudiskohteen ostaminen on pyritty tekemään ostajalle turvalliseksi. Siksi asuntokauppalakiin on kirjoitettu oma lukunsa uuden asunnon kaupasta. Jos olet ostamassa asuntoa rakennusvaiheessa, varmista että se on RS-kohde (rahoituslaitosten suosittelema). Jos jotain muuta ehdotetaan, kannattaa kieltäytyä kohteliaasti. RS-kohteessa rakentamishanketta koskevat asiakirjat, kuten taloussuunnitelma, rakennustapaselostus ym. ovat asianmukaisesti kunnossa. Kaikkein tärkeimpinä turvaajina ovat kuitenkin vakuudet, rakennusvaiheen vakuus, rakentamisvaiheen jälkeinen vakuus sekä suorituskyvyttömyysvakuutus.

Uudisasunnon tarkastukset

Uuden asunnon kun ostaa, niin sen on oltava virheetön. Ensimmäisenä tehdään vastaanottotarkastus. Siinä käydään läpi huoneiston pinnat naarmujen varalta, ovien ja ikkunoiden toimiminen sekä laitteiden ja vaikkapa dataliittymien käyttöopastus. Jos korjattavaa on, ne tehdään ennen muuttoa.

Seuraavana tulee 1-vuotistarkastus. Osakas saa etukäteen ns. narinalistan, johon pyydetään kirjaamaan mahdolliset korjaustarpeet. Tämä on syytä huolellisesti täyttää ja palauttaa aikataulussa, sillä muuten menettää oikeuden näihin korjauksiin. Tyypillisesti ensimmäisen asuinvuoden aikana on saattanut ikkunapuitteiden silikoniviimeistelyt kuivua ja halkeilla tai elementtien elämisestä on tullut jonnekin pieni hiushalkeama. Nämä rakennuttaja sitten fiksaa kuntoon.

Rakennuttajalla on aina 10 vuoden takuu rakentamastaan kohteesta virheiden varalta. Tämä takuu on taloyhtiölle ja koskee niitä rakenneosia, jotka ovat taloyhtiön vastuunjaon piirissä. Pitää toki muistaa, että se, mikä kerran on ollut uusi, ei ole ikuisesti uusi. Kymmenessä vuodessa normaali talon eläminen näkyy, kuten kaikissa kohteissa.

Uudisasunnon ostamisen prosessi

Ostaa kannattaa sieltä, missä alueen arvo on hyvä tai jopa nousussa. Lähivuosien suunnitelmia voi tiedustella kiinteistönvälittäjältä tai tutkia itse kaavoituksia. Uudet raidelinjaukset esimerkiksi voivat tulevaisuudessa vaikuttaa hintojen kehitykseen. Sijoituksena uudiskohde voi olla erinomainen, sillä usein asumisen kustannuksiin lukeutuu taloyhtiön lainan korkojen maksu ja matala vastike.

Ostettaessa uudiskohdetta jo kauppakirja on erilainen ja riippuu siitä, ostetaanko kohde rakennusvaiheessa vai valmiina. Ostajan turvallisuuteen liittyviä pykäliä on muutamiakin. Merkittävimpinä ovat kohdat vakuuksista ja turva-asiakirjoista. Huomioitavaa on myös se, että viimeinen maksuerä maksetaan vakuustilille, josta rakennuttaja saa nostaa aikaisintaan kuukauden kuluttua asunnon luovutuksesta, mikäli mahdollisesti tarvittavat korjaukset on tehty.

Kauppaprosessi itsessään on paljon rauhallisempi tempoltaan, kuin vanhan kohteen ostaminen. Uudiskohteen ostamiseen liittyy paljon erilaisia papereita, jotka käydään ostajan kanssa huolellisesti läpi. Ostaja pystyy vetäytymään kaupoista siihen asti, kunnes kauppakirjat on kirjoitettu.

Rakennuttajan vastuu kohteesta

Rakennusvaihe päättyy, kun rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt rakennuksen käyttöönotettavaksi, hallinto on luovutettu ja toimiva hallitus on valittu. Rakentajan pitää asettaa vakuudet rakennusvirheiden varalle, ja rakennusvaiheen päättymisen jälkeen vakuus muutetaan rakentamisvaiheen jälkeiseksi vakuudeksi. Tämä on siis taloyhtiön turvana mahdollisten myöhemmin ilmi tulevien rakennusvirheiden varalle.

Uudiskohteessa kannattaa selvittää rakennuttajan taloudellista asemaa. 80-90-luvuilta on lukuisia kauhutarinoihin, joissa silloinen rakennuttaja meni konkurssiin. Kauppaa tehtiin tuohon aikaan aivan toisenlaisilla säännöillä ja määräyksillä, eikä vakuuspuolikaan ollut samalla tasolla kuin tänään.

Rakennusteollisuus on julkaissut erittäin hyvän ja kattavan uuden asunnon ostajan oppaan, jossa on paljon lisää tietoa. Opas löytyy täältä: https://www.rakennusteollisuus.fi/Tietoa-alasta/Asuminen/Uuden-asunnon-ostajalle/

Voiko taloyhtiö mennä konkurssiin?

Tämä on kyllä täällä pääkaupunkiseudulla täysin hypoteettinen olettama. Periaatteessa se on mahdollista. Taloyhtiöllä kuitenkin pyörii kaikki laskut; sähköt, lämmitykset ym. Taloyhtiö maksaa nämä laskut osakkeenomistajien maksamilla vastikkeilla. Jos yksi iso useamman huoneiston haltija jättäisi toistuvasti maksamatta, joutuisivat muut osakkaat tämän paikkaamaan. Jos muilta osakkailta ei rahaa löytyisi, voisi taloyhtiötä uhata konkurssi.

Toisaalta, toimiva taloyhtiön hallitus ottaisi jo hyvissä ajoin ennen konkurssiuhkaa huoneiston tai huoneistot haltuun, joten eiköhän anneta tämän aiheen olla omassa arvossaan.

Haluatko lisätietoa uudiskohteista? Ota yhteyttä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.