Olet myymässä asuntoasi, mutta et oikein tiedä mistä lähteä liikenteeseen? Mielessä vilisee ajatuksia, kuten otanko hyvän kiinteistönvälittäjän vai koitanko itse myydä asuntoni. Kuinka paljon voisin pyytää ja kannattaako asunto remontoida ennen myyntiin laittoa? Tässä artikkelissa kerron muutamista yleisimmistä pohdinnoista.
Asunnon myynnin lähtökohdat
Ensin kannattaa miettiä, miksi olet myymässä asuntoasi ja mitkä ovat myynnin odotukset ja tavoitteet – haluatko rauhassa mutustella markkinoita vai onko asialla kiire. Voit aloittaa kartoittamalla itse markkinoita, millä hinnalla oman alueesi asuntoja on myynnissä ja roikkuvatko ne pitkäänkin markkinoilla. Näin saat hyvän alustavan kuvan siitä, miten asunnon myynti alueellasi saattaa sujua.
Seuraavaksi voit miettiä, onko sinulla lähtökohtaisesti resursseja tehdä pieniä fiksauksia asuntoosi. Voisiko tapetit vaihtaa tai sen haljenneen listan korjata. Pienellä pintaremontilla saatat vaikuttaa pyyntihintaan merkittävästi. Hyvä kiinteistönvälittäjä voi myös ehdottaa omaan kokemukseensa perustuen, mihin asioihin voisit kiinnittää huomiota juuri siinä omassa asunnossasi.
Mieti myös myynnin ykköskriteerisi hinnan, myynnin helppouden, nopeuden ja muiden kriteerien puitteissa. Kerroin edellisessä postauksessani kevyesti kiinteistönvälittäjän palvelupaketista, josta saat hyviä vinkkejä siihen, miten helppoa myynti voi olla.
Asuntomyynnin muna vai kana
Asunnon myyntiin liittyy vahvasti dilemma: ostaako vai myydäkö ensin. Tästä voit keskustella avoimesti oman kiinteistönvälittäjäsi kanssa.
Jos pankissa on mahdollista sopia ns. siltarahoituksesta, se on ideaalitilanne. Siltarahoituksen kanssa voidaan mennä tekemään tarjous uudesta ja kun tarjous on hyväksytty, vasta sitten ryhdytään myymään omaa asuntoa.
Jos siltarahoitusta (tunnetaan myös saumarahoituksena) ei ole mahdollista saada, jää käytännössä kaksi vaihtoehtoa tarjouksen tekemiseen ennen oman asunnon myyntiä.
Yleisesti käytetty on ehdollinen tarjous, joka on riskitön. Tässä voi kuitenkin käydä niin, että asunto myydäänkin nenän edestä toiselle, yleisimmin käteisostajalle.
Toinen, vähemmän tunnettu vaihtoehto on tehdä tarjous kaksiosaisena kauppana. Tässä hyvä puoli on, että varmistat saavasi asunnon. Heikkoutena on, että loppukaupalle pitää määritellä takaraja. Oma asunto pitää siis saada kaupaksi määräajassa. Voi siis olla, että joudut hyväksymään vähän alhaisemman tarjouksen omasta asunnostasi.
Sama aikarajahan kuitenkin on luonnollisesti myös ehdollisessa tarjouksessa, joten jos ollaan tosissaan ostamassa asuntoa, jokainen joutuu kohdallaan miettimään, miten suuresta asiasta on kokonaisuutena kysymys.
Kumppanina hyvä kiinteistönvälittäjä
Kannattaa myös pohtia välittäjän kanssa oman myyntiä ennen uuden ostamista niin, että vapautumisaika on pitkä. Osaava välittäjä keksii tähän toimivan ratkaisun esimerkiksi kaksiosaisella kaupalla. Kiinteistönvälittäjältä saat myös muita juuri sinun kohteeseen sopivia vinkkejä, joten kiinteistönvälittäjä kumppanina on ehdottomasti paras ratkaisu.
Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa auttaa sinua hinnan määrittelystä muuttopalveluihin. Autan mielelläni myös sinua, joten jos oman asunnon myynti on ajatuksissa, voimme keskustella siitä luottamuksella ja sitoumuksetta. Ota yhteyttä!