Silloin tällöin kiinteistönvälittäjä törmää asiakkaan luona tilanteeseen, jossa pohditaan pitäisikö asunto myydä ennen vai jälkeen putkiremontin. Asiahan menee niin, että myös ostaja pohdiskelee samaa aihetta. Paljonko remontin kustannukset lopulta ovat ja kauanko remontti kestää? Entä miten arki hankaloituu, jos välillä joutuu muuttamaan evakkoon. Saako remontista omat pois ja kauanko se kestää? Jos tarjolla on vaihtoehtoja, niin monesti tulevat LVI-saneerauskohteet hypätään yli suosiolla ja siirrytään seuraaviin. Kuitenkin, myös remonttiin joutuvista taloyhtiöistä myydään jatkuvasti asuntoja.
Lähtökohtaisesti markkina toimii niin että mitä enemmän epävarmuustekijöitä on myytävässä asunnossa, niin sitä alhaisempi on hinta. Tämä seikka on otettava huomioon hinnoittelussa ja näin ostajalle voi tarjoutua mainio tilaisuus hankkia hyvä asunto edullisemmin. Vaikka tämän päivän ostaja arvostaa hyväkuntoista, muuttovalmista kotia, kannattaa hyvän tilaisuuden tullen miettiä, voisiko remonttikohde olla vaihtoehto. Hyviä puolia ovat alhaisen hinnan lisäksi mahdollisuus päästä vaikuttamaan materiaaleihin ja toteuttaa laajempikin remontti samalla kertaa. Myös verotus – ainakin toistaiseksi – tukee päätöstä remontoitavaan asuntoon, jos se hankitaan omaksi kodiksi.
Molempien kaupan osapuolien kannalta paras ajoitus omistuksen vaihtoon olisi remontin alku. Myyjä joutuisi joka tapauksessa pakkaamaan tavaransa ja muuttamaan tilapäiseen majoitukseen. Ostajalla taas usein on mahdollisuus joustaa vanhan asunnon vapautumisessa. Putkiremontin kustannukset ovat myös tiedossa tässä vaiheessa, joten molemmat osapuolet tietävät myös rahallisen vaikutuksen. Toki yllätyksiä voi aina sattua, riippuen minkälaisen urakkasopimuksen taloyhtiö on tehnyt. Näitä tarkentavia kysymyksiä kannattaa tehdä välittäjälle, niin saa mahdollisimman hyvän käsityksen mihin on ryhtymässä.
Taloyhtiöllä pitää olla kunnossapitosuunnitelma, josta yhtiön hallitus on vastuussa. Kunnossapitosuunnitelma hyväksytään yhtiökokouksessa. Tämä asiakirja, jota myös viisivuotissuunnitelmaksi joskus sanotaan, antaa suuntaa tulevista korjauksista. Harjaantuneempi ostaja voi myös päätellä taloyhtiön tehdyistä korjauksista, millä aikajänteellä esimerkiksi juuri putkiremontti on uudelleen edessä. Myyjän ja ostajan kannalta hankalinta on, kun isompi remontti on edessä 1-3 vuoden kuluttua. Tällöin ei vielä tiedetä millä tekniikalla remontti tullaan toteuttamaan, saati sitten paljonko se tulee maksamaan. Faktaa ei ole, on vain arvailuja. Jos taloyhtiöllä olisi vielä vaikkapa hankaluuksia saada päätöksiä läpi, niin lopputulos voisi olla arvaamaton.
Entä koska putkiremontin hinnan saa täysimääräisenä lisättyä asunnon hintaan. Asuntokaupan matematiikka ei ole niin yksinkertaista, että tehdyt remontit vain lisätään suoraan hintaan. Alueelliset erot voivat olla tässä suhteessa isojakin. Ajatellaan aluetta, jossa on vaikkapa 70-luvun rakennuskantaa. Toisessa yhtiössä on tehty linjasaneeraus ja viereisessä talossa ei ole. Molemmista on samanlainen asunto myynnissä, hinnassa vain on selvä ero. Kuinka paljon tällaisessa tilanteessa ostaja on valmis arvottamaan tehtyä remonttia? Alueen hintatasoon vaikuttaa myös se onko viereisissä taloyhtiöissä remontit tehty. Yleensä aikaa vierähtää noin neljä vuotta ennen kuin remontti on saatu täysimääräisenä hintalappuun.
Yhteenveto
Yhteenvetona voisin sanoa, että älä pelkää ostaa putkiremonttikohdetta, mutta aseta tarjouksesi oikein. Myyjänä pyri myymään mahdollisimman hyvissä ajoin ennen kuin putkiremontista on tullut puheenaihe tai sitten juuri kun remontti on alkamassa. Onhan lopulta parempi niin, että taloyhtiö tekee tarvittavat remontit ajallaan, eikä silloin kun on pakko ja kiire.
Keskustellaanko putkiremonttiin valmistautuvan asunnon myynnistä? Ota yhteyttä
Nopeimmin tavoitat puhelimella p. 045-8932189
[contact-form-7 id=”98″ title=”Contact form 2″]