Asunnon myyntihinta ei koskaan ole absoluuttinen totuus siitä, onko sinulla asuntoon varaa. Asumisen kustannukset ja taloyhtiön asiat vaikuttavat kokonaisuutena yllättävänkin paljon. Asunnon absoluuttinen hinta kertoo paljonko asunto maksaa vaikkapa viiden vuoden aikana.
Poikkeuksetta asunnon ostajalla on jonkinlainen käsitys ja mielikuva siitä, millaisen asunnon hän aikoo ostaa. Voidaan miettiä kantakaupungin kattohuoneistoa tai mukavaa perinteikästä lähiötä kioskeineen ja leikkikenttineen. Halutulta alueelta voikin löytyä sopivan hintaluokan asunto, mutta ennen kuin huomaatkaan, olet jo etsimässä uutta kotia asunnon absoluuttisen hinnan vuoksi.
Alue voi yllättää
Huomionarvoisia alueita ovat etenkin kantakaupunki ja radan varret. Raiteiden varsilta löytyy kovinkin aliarvostettuja alueita, joilla on todellisuutta huonompi maine. On totta, että monesti esimerkiksi ostareiden lähistöltä löytyy kaupungin vuokra-asuntoja, joissa asukaskirjo voi olla moninainen, mutta todellisuudessahan ei tarvitse mennä kuin muutama sata metriä sivuun rauhallisen alueen löytämiseksi.
Usein myös näillä alueilla asumisen kustannukset ovat hieman huokeammat, sekä myyntihinta on alhaisempi heikomman kysynnän vuoksi. Asumisen edut voivat myös yllättää, jos taloyhtiö on panostanut asumisen viihtyvyyteen.
Taloyhtiön tuomat kustannukset
Isot remontit, kuten putkiremontit ja julkisivuremontit, tuovat isoja kustannuksia, jotka näkyvät yhtiövastikkeessa. Yhtiövastiketta ei kannata katsoa itseisarvona, vaan miettiä, miksi vastike on tietyn suuruinen. Normaalisti esimerkiksi lämmityskulut, jotka ovat kivunneet huimaa vauhtia ylöspäin, nostavat vastiketta.
On vain järkevää taloudenpitoa varautua korjauksiin muutenkin. Voidaan kerätä korotettua vastiketta isompaa remonttia varten tai huolehtia siitä, että taloyhtiön kassassa on riittävästi rahaa yllätyksiä varten. Hyvänä ohjenuorana voidaan pitää vähintään kolmen kuukauden vastikekertymää ”pohjakassana”. Tämä tietysti riippuu hieman taloyhtiön iästä ja tulevista korjauksista.
Taloyhtiöissä tehdään kiinteistön kuntoarvioita. Kuntoarvio on taloyhtön hallituksen työkalu ja sen pohjalta kirjataan tulevat korjaukset viisi- tai kymmenvuotissuunnitelmaan. Myyntitilanteessa kuntoarvioita voi jostain syystä olla hankala saada esitettäviksi, ja joskus nämä raportit hämmentävät pakkaa oikein huolella. Kaikkea ei aina välttämättä kirjata vuosisuunnitelmiin, vaikka niistä toimenpide-ehdotus onkin tehty. Tässä kohdassa on hyvä muistaa, että korjaussuunnitelma on hallituksen näkemys viiden vuoden korjaustarpeesta. Lopulliset päätökset tehdään aina yhtiökokouksissa.
Hyvän välitystavan mukaan isot remontit tulee laskea auki myynnissä olevalle kohteelle. Hyvästä isännöitsijätodistuksesta löydät mm. taloyhtiön lainojen ehdot.
Kuinka pitkään aiot asua asunnossa?
Elämäntilanteet muuttuvat. Tarvitsetkin yhtäkkiä lisää tai vähemmän tilaa, saat töitä toiselta paikkakunnalta. Ennalta arvaamattomia muutoksia tapahtuu aina, mutta on hyvä miettiä, kuinka kauan realistisesti aiot asunnossa asua. Joskus näkee myös ostajia, jotka tarkoituksella asuvat 2-3 vuotta asunnossa. He ehtivät siis irtaantumaan asunnosta ennen kuin tuleva iso remontti alkaa näkymään hinnassa.
Kannattaakin tutkia talon korjaushistoriaa, josta voit päätellä millaisella aikajänteellä uutta remonttia on odotettavissa. Sopiiko talo sinun asuttavaksi vielä 10 vuoden päästä tai miten taloyhtiö maksaa remontit ovat myös hyviä ajattelemisen arvoisia asioita. Isossa taloyhtiössä tänään alkava peruskorjaus voi kestää kaksikin vuotta ja remontti rahoitetaan hoitolainalla. Osakkaille laina jyvitetään vasta remontin valmistuttua loppulaskujen jälkeen.
Muita huomioon otettavia asioita
Laina-asioiden pitäisi olla itsestään selviä, ettei korkojen maksamista ja lyhennysvapaita voi käyttää hamaan loppuun saakka. Joillekin tämä kuitenkin tulee yllätyksenä, kun yhtäkkiä joutuukin maksamaan niin taloyhtiölle kuin pankillekin.
Poikkeavan halpaan hintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Vaikka kohde olisi myyntihinnaltaan edullinen, voi remonttikustannukset nousta yllättävän isoiksi. Pahimmassa tapauksessa pelkkä remontti maksaa yhtä paljon kuin kohde itsessään. Esittelytekstistä ja esitteestä voit nähdä jo silmämääräisesti, mistä hinta johtuu. Kannattanee myös ymmärtää oma taitotaso ja aikaresurssit – tilaatko remonttifirman tekemään ja ehditkö tai jaksatko itse remontoida.
Aina halpa hinta ei kuitenkaan tarkoita, että seinistä löytyy hometta tai välikerroksen lattia on romahtamispisteessä. Hintaan voi vaikuttaa kiire myydä tai jopa virhearvio hinnoittelussa. Näihin kohteisiin, missä pientä viilausta löytyy, mutta kohde on muuten hyvä, kannattaa napata kiinni.
Kiinteistönvälittäjä ostajan apuna
Kirjoitin aiemmin ostotoimeksiannosta https://www.timokanerva.fi/ostotoimeksianto-kun-tiedat-mita-haluat/, jolloin kiinteistönvälittäjä etsii juuri sinun tarpeisiisi sopivaa asuntoa. Ostotoimeksianto on erinomainen tapa katsoa asunnon absoluuttista hintaa yhdessä ammattilaisen kanssa. Kiinteistönvälittäjä voi työstää kanssasi sinulle sopivaa budjettia, jotta voit viihtyä uudessa asunnossasi mahdollisimman pitkään.
Haluatko apua ostajan budjetin kanssa? Ota yhteyttä, selvitetään asia yhdessä.