Ensimmäisen asunnon ostaminen on jännittävä paikka. Kierrät jopa kymmenissä näytöissä ja epävarmuus saattaa nakertaa takaraivossa. Näillä vinkeillä voit ottaa vähän rennommin!
Ensiasunnon ostajalla ei ole ihan helppo tehtävä valita lukemattomista vaihtoehdoista ensimmäistä omaa kotia. Sanotaan, että asuntokauppa on yksi isoimmista ostoksistasi elämässäsi, joten on aivan normaalia tuntea epävarmuutta. Me kiinteistönvälittäjät olemme tukenasi, ja internetistä saa paljon hyvää tietoa esimerkiksi lainahakemuksen prosessista. Vanha sanonta: ”kysyvä ei tieltä eksy”, pitää tässäkin hyvin paikkansa.
Ensiasunnon ostaja kiinteistönvälittäjän silmin
Näytöissä on paikalla aina kiinteistönvälittäjä, jonka tehtävä on esitellä sinulle asuntoa kaikilta kanteilta. Monet pelkäävät kertoa olevansa ensiasunnon ostaja – pelätään, että ”enskari” on helposti höynäytettävissä. Hyvä kiinteistönvälittäjä ottaa kuitenkin kysymyksesi ammattimaisesti vastaan, ja on itseasiassa parempikin kertoa olevansa ensi kertaa liikenteessä, jotta välittäjä voi varmistua siitä, ettei sinulle jää mitään epäselvää. Älä edes harkitse ostavasi joltain itse asuntoaan myyvältä, sillä olennaista tietoa saattaa jäädä saamatta.
Klassisia piirteitä ensiasunnon ostajissa on paljon, esimerkiksi vanhempien vahva läsnäolo. Tämä ei tietenkään ole pääsääntöisesti huono asia – on hyvä, että ensimmäistä asuntoa ostavalla on tukea näinkin isossa asiassa. On kuitenkin hyvä muistaa, että kiinteistönvälittäjän omakin etu on sujuvat, rehelliset ja läpinäkyvät kaupat. Esimerkiksi asunnon ja taloyhtiön tehdyistä ja tulevista remonteista saat ihan mustaa valkoisella.
Asunnon ostaminen ei ole loppuelämän päätös
Ensiasunnon ostajan on hyvä muistaa, ettei ensimmäisen kodin ostaminen ole suinkaan loppuelämän päätös. Usein ”enskari” on nuori, työelämään astunut henkilö, jolla ei välttämättä ole vielä perhettä. Elämäntilanteet muuttuvat: Amorin nuoli osuu ja rakastut, yhteenmuutto, ehkäpä jopa lapsia. Harvoin ensimmäinen ostettu koti tässä vaiheessa on tarpeeksi tilava.
Saatat saada töitä toiselta paikkakunnalta tai jokin toinen alue alkaa kiinnostamaan sinua enemmän. Jälleenmyytävyys on hyvä pitää mielessä, oli ostamassa sitten ensimmäistä, toista tai ties kuinka monetta kotia. Kirjoitinkin aiemmin artikkelin asunnon fiksusta ostamisesta, jonka voit lukea täältä. https://www.timokanerva.fi/nain-ostat-asunnon-fiksusti/
Kaksi ensiasunnon ostajan yleisintä kompastuskiveä
Monet (tai oikeastaan suurin osa) ostavat tunteella, etenkin ensiasunnon ostajat. Ihastutaan johonkin asuntoon tai sen ominaisuuteen silmittömästi, jolloin voi sokeutua taloyhtiön remonteille tai asunnon absoluuttiselle hinnalle. Jos asunto on pintaremontoitu ja stailattu juuri sellaiseksi, kuin haluat, kannattaa kuitenkin katsoa täydellisesti aseteltujen vilttien ja tyynyjen yli. Käy läpi taloyhtiön asiat välittäjän kanssa. Tarjousta harkitsevana ostajana voit olla varma, että hyvä välittäjä käy kanssasi läpi tasekirjaa ja avaa sinulle numeroita mitä mikäkin tarkoittaa. Jos näin ei tapahdu, niin voit perustellusti kysyä itseltäsi onko luottamus syntynyt.
Toinen, mihin yleensä kompastutaan, on edellisen vastakohta. Potentiaalisia, täydellisiä helmiä on kyllä myynnissä, kunhan osaa katsoa repsottavien listojen tai 50 vuotta vanhojen tapettien taakse. Tässä toki kannattaa ottaa huomioon ensiasunnon ostajien haasteet saada remonttilainaa, mutta jos itseltä tai lähipiiristä löytyy osaamista ja takataskusta remontin verran omaa rahaa, ei esimerkiksi vanhaan muovimattoon kannata kiinnittää sen enempää huomiota.
Ensiasunnon ostajan muistilista
Kokosin kuusi tärkeintä muistisääntöä ensiasunnon ostajille.
- kun haet lainalupauksen, ota selvää voitko saada myös remonttilainaa tarvittaessa
- ota huomioon elämäsi kehitys ja asunnon jälleenmyytävyys
- älä sokaistu kauniista asunnosta, tarkista myös taloyhtiön tilanne
- tunnista luotettava kiinteistönvälittäjä: jos et ymmärrä jotain kohtaa etkä saa tyhjentävää vastausta, siirry seuraavaan kohteeseen
- älä oleta saavasi ”kympillä kahdenkympin tavaraa”, hyvästä asunnosta saa maksaa hyvän hinnan
- kysy ne tyhmältäkin tuntuvat kysymykset, käytä kiinteistönvälittäjän ammattitaitoa hyväksesi
Toivottavasti vinkeistä on apua. Jos tarvitset apua asunnon löytämiseen, ota yhteyttä!