Asukaskokemus – mihin taloyhtiön kannattaa nyt panostaa?

Maailma muuttuu koko ajan, mikä lisää myös kodin ja taloyhtiön modernisoinnin ja uudelleenajattelun tarvetta. Mihin taloyhtiön kannattaa siis nyt panostaa, jotta asukaskokemus ja sitä kautta myös taloyhtiön haluttavuus kasvaisi ja asuntojen arvo nousisi?

Asukaskokemus tarkoittaa asukkaan elämänlaatua ja -tasoa kodissa sekä taloyhtiössä. Yksi yleinen kysymys asunnon esittelyssä liittyy tavalla tai toisella taloyhtiön fiilikseen tai naapureihin. Tässä yhteydessä hyvällä asukaskokemuksella voi olla myyntiä edesauttava vaikutus. Kun puhutaan Helsingin kantakaupungista, taloyhtiöt ovat pääasiassa vanhoja, eikä yhteisiä tiloja välttämättä ole paljoa. On kuitenkin asioita, joihin taloyhtiön hallituksessa kannattaa kiinnittää huomiota ja harkita investointeja.

Kerhotilat

Jos taloyhtiöllä on käytössään kerhotilat, niiden kunnostamista esimerkiksi etätyöpisteiksi kannattaa harkita. Korona lisäsi etätyön tekemisen tarvetta kertaheitolla. Uskon, että etätyötä tullaan tekemään jatkossakin, jolloin taloyhtiön tarjoamat tilat etätyöhön esimerkiksi co-working-tilana voidaan katsoa myynnissä ja ostamisessa hyvänä bonuksena.

Yhteiset saunatilat

Saunatilojen kunnostaminen ja modernisointi lisää asukasviihtyvyyttä, mikä taas vaikuttaa asukaskokemukseen. Saunatiloista on myös alettu saneeraamaan kerhotiloja. Eräässä taloyhtiössä oli hulppeat saunatilat kattokerroksessa, josta oli näkymät kaupungin yli ja itse saunatilat olivat hyvin tehty. Wau-efekti oli taattu!

Ullakkotilat

Helsingin kantakaupungin alueella ullakkotilojen rakentaminen on tietyillä kriteereillä mahdollista. Perinteinen ajatus on ollut myydä rakennusoikeus gryndereille ja rahoittaa tuotoilla taloyhtiön remontteja. Rakennuttajalle alle 600 m2 rakennusoikeudet eivät välttämättä ole kannattavia, alueesta riippuen. Pienempiä, rakentamiseen sopivia ullakoita on kuitenkin runsaasti kantakaupungin alueella. Näissä voisi olla kattoremontin yhteydessä loistavia mahdollisuuksia myös taloyhtiön yhteiseen käyttöön rakennettaville tiloille. Näistä tiloista voisi taloyhtiö myös saada jatkuvaa tuloa.

Yhteiset pelisäännöt

Taloyhtiön julkisiin tiloihin, kuten kerhotiloihin, pyykkitupaan ja saunatiloihin, on hyvä luoda yhteiset pelisäännöt. Näin tilojen käyttö on tasapuolista ja reilua – ja asukaskokemusta siivittävää.

Taloyhtiön kumppanit

Taloyhtiön sidosryhmienkin laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Ihan heti ei tulisi ajatelleeksi, että palveleva isännöintiyhtiö tai hymyilevä huoltoyhtiö olisi kytköksissä asuntojen myyntiin ja ostamiseen – mutta asukaskokemukseen hyvinkin.

Visioita tulevaisuuden taloyhtiöistä

Joissakin uudemmissa taloyhtiöissä on jo perustamisvaiheessa mietitty asukaskokemusta parantavia toimintoja. Yhtenä esimerkkinä vaikkapa YIT:n rakentamissa taloyhtiöissä oleva YIT Plus. YIT Plus palvelussa pääsee seuraamaan esimerkiksi veden kulutusta, mutta myös tilaamaan vaikkapa siivouspalveluita. Vuokrayhtiö Lumolla taas on käsittääkseni yhteiskäyttöautoja. Yhteishankinnoilla saatava hintaetu (esimerkiksi ilmalämpöpumpuista).

Konepajalla Alppila ja Vallilan välissä on aktiivinen Facebook-ryhmä. Siellä kysellään välillä lainaksi poraa, laturinjohtoa ja ties mitä. Hetken kuluttua apua löytyy. On tarjolla pienryhmissä joogaa ja mindfullnessia. Kesällä oli musisointia puistossa ja sekin tehtiin tyylikkäästi naapurit huomioiden. On pienpanimoa, lähialueiden ravintoloiden ja pienyrittäjien tarjouksia. Kananmunatkin tuodaan melkein kotiovelle.  Aika hyvä, vai mitä? Ei siis ihme, että Konepajan asuntojen kysyntä on kovaa ja kesän jälkeen asunnoista on suorastaan kilpailtu.

Asukkaiden omatoiminen ja omaehtoinen toimiminen FB:n kaltaisilla alustoilla oman asumiskokemuksen parantamiseksi on tätä päivää, mutta mikä voisi olla huomista? Siivous-, lastenhoito- ja lemmikkienhotipalvelut ovat toimintaa, joille on aina kysyntää. Yhtenä todella isona liiketoiminta-alueena tulevaisuudessa näen hoivapalvelut kotona. Kun olen nähnyt vierestä eri vaihtoehtoja palvelutaloista laitoksiin, on tullut aivan selkeä käsitys siitä, että omassa kodissa asuminen mahdollisimman pitkälle olisi paras vaihtoehto. Eikä tässä asiayhteydessä enää puhuta asukaskokemuksesta, vaan elämänlaadusta. Voisiko siis taloyhtiö tai alueen yhtiöt yhdessä järjestää toimintoja, jotka tukisivat eri asukasryhmiä? Ja olisiko se panos-tuotos suhteessa järkevää, paljonko sellainen toisi lisäarvoa? Olisiko tässä jollekin toimijalle liiketoiminnan paikka?

Taloyhtiön hallitustyöskentely

Hallituksen ja isännöinnin tehtävä on virallisten asioiden lisäksi kannustaa jokaista toimimaan omalta osaltaan asukasviihtyvyyden ja asukaskokemuksen lisäämiseksi. Hallituksia on erilaisia, myös taito- ja kokemuspohjaltaan. Hyvin toimiva ja aktiivinen taloyhtiön hallitus vaikuttaa asukaskokemukseen. Hallitustyöskentelyn parantamiseksi voi harkita vaikkapa ihan ulkopuolista valmentajaa, joka auttaa esimerkiksi kokoustekniikan hiomisessa. Päätöksentekoa sujuvoitetaan ja päätökset on tehty taloyhtiön etu mielessä – ennemmin kuin pakon edessä.

Harkittavia investointikohteita

Muita investointikohteita, mitä kannattaa nykymarkkinassa harkita, ovat esimerkiksi

  • sähköautojen latauspaikat (lue lisää aiemmasta blogista)
  • turvallisuuteen liittyvät valvonta- ja lukitusjärjestelmät
  • kerhotilat, ullakkotilat
  • pakettiautomaatteja on saatavilla myös taloyhtiöihin
  • talopesula ja kuivaushuoneet

Kyllähän lähti taas tämä pohdiskelu rönsyilemään ihan omaa elämäänsä. Toivottavasti keskustelu jatkuu ja tulevaisuudessa saamme asua entistäkin paremmissa taloyhtiöissä.

Olen taloyhtiöiden hallitusten käytettävissä, olipa sitten kysymys ullakon rakennushankkeesta, peruskorjaushankkeesta tai ihan vaan, kun muuten asumisen laatuun halutaan parannusideoita. Ota yhteyttä!

Scroll to Top