Autojen latauspaikkojen vaikutus asunnon arvoon

autojen latauspaikat asunnon arvo

Sähkö- ja ladattavien hybridiautojen käyttö Suomessa on yleistynyt. Miten sähköautojen latauspaikkojen puute vaikuttaa asunnon myytävyyteen?

Asunnot eivät mene yhtä hyvin kaupaksi taloyhtiöissä, joissa sähköautopaikkojen latauspisteitä ei ole – tämä on fakta. Autoalan Tiedotuskeskus julkaisi Trafin tilaston, joka kertoo etenkin ladattavien hybridiautojen määrän liikenteessä nousseen rajusti. Kaiken kaikkiaan vuonna 2017 ladattavia autoja (sähkö- ja hybridiautoja) oli 7168kpl, kun vuonna 2019 liikennekäytössä niitä oli jo 29 365 kappaletta. Määrä on siis vain kahdessa vuodessa jopa nelinkertaistunut.

Asunnon arvo

Tänä päivänä latauspaikkojen puute on suoraan verrannollinen taloyhtiön asuntojen arvoon, eikä tilanne ole tästä muuttumassa – päinvastoin. Tilastot osoittavat yksiselitteisesti ladattavien autojen määrän kasvun, joten taloyhtiöiden pitää herätä 70-luvun mustavalkotelevision ajasta VR-lasien aikakauteen.

Valitettavaa on, että yhden taloyhtiön hallituksessa voi yhden ihmisen ääni ratkaista sen, asennetaanko latauspaikat useammassakin yhtiössä vai ei. Tällaisia esimerkkejä löytyy, kun autohalli on useamman taloyhtiön yhteishallinnassa. Tämä yksi ääni voi siis vaikuttaa negatiivisesti asuntojen arvoon. Huomioon otettavan arvoista on, silloin kun autopaikka on osakkeilla, että latauspaikkojen asennuksen maksavat autopaikkojen omistajat. Toisten tekemistä asennuksista hyötyvät siis kaikki, jopa dieselmersujen omistajat asuntojen arvon noustessa.

Miksi latauspaikkoja ei asenneta?

Taloyhtiön hallituksissa istuu monenlaista ihmistä. Joskus on nähtävissä insinöörien keskinäistä nokittelua, joskus ihan periaatteen vuoksi halutaan mitellä omalla osaamisella. Pelot ja ennakkoluulot aiheuttavat vääriä uskomuksia.

Olen kuullut mm. ”faktatiedon”, että koko talo räjähtää räjähtävien akkujen vuoksi, jos autoja olisi useampi latauksessa yhtä aikaa. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta johtunee ”uuden” asian ympärillä vellovasta rikkinäisestä puhelimesta.

Kiinteistönvälittäjän näkökulmasta ei ole mitään hyvää syytä olla asentamatta latauspaikkoja. Nämä ovat erinomainen valttikortti myyntitilanteessa, nostavat taloyhtiön arvoa ja ovat ekologisempi vaihtoehto. Olisi hulluutta, jos kiinteistönvälittäjä ei painottaisi latauspaikkaa myynti-ilmoituksissa.

Vertailun vuoksi tässä tasan vuosi sitten kirjoittamani teksti samasta aiheesta: https://www.timokanerva.fi/sahkoauton-latausmahdollisuus-vaikuttaa-asuntosi-arvoon/

Haluatko hyödyntää taloyhtiön modernit ratkaisut asuntomyynnissä?
Ota yhteyttä.

PS. Ilmalämpöpumppukin nostaa asunnon arvoa

Lämmitys ja viilennys on aina puhututtanut asuntokaupoilla. Etenkin ilmalämpöpumppuja kysytään entistä enemmän. Myös ilmalämpöpumpun olemassaolo nostaa taloyhtiön asuntojen arvoa. Hyvinkin usein esittelyssä kysytään taloyhtiön suhtautumista viilentävän ilmalämpöpumpun asentamiseen.

Uusissa taloissa tuloilma on valmiiksi lämmintä, joten kesällä – etenkin auringon paistaessa ikkunoihin – saattaa sisälämpötila nousta lähelle 30 astetta. Ilmalämpöpumppu on tehokas apu niin viilennykseen, kuin asunnon myyntiinkin.

Ilmalämpöpumppujen asennus uusiin kerrostaloihin ei kuitenkaan ole ihan yksiselitteinen asia. Kun ilmalämpöpumppu asennetaan, kajotaan rakennuksen rakenteisiin. Silloin rakennuttajalle saattaa avautua takaportti 10-vuotisesta (blogi: https://www.timokanerva.fi/uudisasunnon-ostaminen/) takuusta. Ilmalämpöpumppuja on kuitenkin asennettu jo niin kauan ongelmitta, että on syytä vakavasti miettiä onko tuo riski todellinen, markkinatilanteen ollessa mikä on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.