Asunnon myynti koronan aikana

asunnon myynti koronan aikana

Kiinteistönvälitys on myös yksi niistä toimialoista, joita korona koskettaa. Yleisesittelyitä ei pidetä tai niihin pitää ilmoittautua etukäteen, jotta kävijät voidaan porrastaa. Modernit keinot on otettu käyttöön entistä laajemmin, mutta ihmisten ajatuksissa on edelleen kysymys: voiko koronan aikana myydä asuntoja?

Kirjoitin tämän tekstin jo reilu viikko sitten, mutta päätin olla julkaisematta sitä silloin. Tilanteet muuttuvat nyt todella vauhdikkaasti ja niihin on reagoitava todella nopeasti. Tämän hetken käytettävissä olevat tilastot eivät kerro oikeaa kuvaa markkinasta juuri nyt. Minulle avautui loistava paikka tehdä vertailua aikaan ennen koronaa ja nyt. Sain myyntiin samasta taloyhtiöstä samantyylisen ja -kokoisen kolmion kuin loppuvuodesta 2019. Viime syksynä myyty oli korkeammalla ja paremmilla näkymillä, mutta vertailukelpoisia nämä kuitenkin ovat.

Aika ennen koronaa ja sen aikana

Lokakuussa myyntiin avattu kolmio ehti olla markkinoilla kuusi päivää ennen kuin ostotarjous oli hyväksytty. Tarjouksia saatiin viisi, joista kaksi oli päälle pyyntihinnan. Yhteydenottoja ehti tulla 27. Yksi yleisesittely pidettiin.

Nyt koronan aikana kohde avattiin myyntiin torstaina ja sunnuntaina oli täyden rahan ostotarjous hyväksytty. Yhteydenottoja ehti tulla tuon neljän päivän aikana 10 ja tarjouksia otettiin neljä. Esittelyt pidettiin pelkästään yksityisesittelyinä ja jokaiselle varattiin riittävästi aikaa.

Mikä siis on toisin? Yhteydenottojen määrä on huomattavasti pienempi. Yleisesittelyitä ei pidetä, joten asuntoon pääsee tutustumaan vain yksityisesittelyssä, videon välityksellä tai virtuaalisesti etänä. Tämä karsii pois sellaisia asunnon etsijöitä joille asunnon osto ei ole ihan vielä ajankohtainen. Vanha nyrkkisääntöni, että asunto on myyty kun koossa on 24 kontaktia ei siis pidä tässä tilanteessa enää paikkaansa. Pikaisella tuntumalla nyt riittää 12. Myyntitaidot korostuvat, sillä välittäjän on osattava mukautua nopeasti erilaisiin ostotarjousneuvotteluihin.

Tässä markkinassa en missään tapauksessa suosittele asunnon myymistä itse.

Mitä tilastoista voi lukea

Tilastot ovat aina faktatietoa. Ne kertovat mihin hintaan kauppoja on tehty ja kuinka kauan myynti on kestänyt. Tilastot kertovat menneisyydestä, mutta kauppamääristä voi tehdä johtopäätöksiä siitä mihin suuntaan hintakehitys on menossa.

Tammikuussa 2020 asuntoja myytiin Helsingissä 880kpl, helmikuussa 1048. Maaliskuun lukemat ovat vielä hieman kesken, mutta tänään määrä on jo 989 kpl. Vertailun vuoksi viime vuonna kauppoja tehtiin maaliskuussa 937 kpl. Maaliskuu siis vielä reilusti edellisvuotta vilkkaampi. On hyvä tiedostaa, että näistä kaupoista iso osa oli sovittu jo aikaisemmin. Huhtikuun luvut ovat tiedossa vasta kuukauden kuluttua.

Seuraan tarkasti postinumeroalueita 001xx. Tuolla alueella oli kuukausi sitten noin 240 asuntoa myynnissä. Niistä useampi oli ykköskerroksen asuntoja, joissa myyntiaika on muutenkin pitempi. Nyt tarjolla on 341 asuntoa, eli määrä on kasvanut todella nopeasti. Nyt oikea hinnoittelu on tärkeää.

Välittäjän vaihtoja on edessä

Olemme saaneet nauttia nousumarkkinasta. Olemme lukeneet eri alueiden ”ennätyshinnoista” =D. Asunnot ovat myyneet itse itsensä. Olen kuullut hurjia hinta-arvioita, joita edes asunnon omistajat eivät ole pitäneet uskottavina. Kun aloitin kahdeksan vuotta sitten välittäjänä minullekin sanottiin, että tee mitä tahansa kunhan saat asunnon myyntiin. Nyt nämä liialliset lupaukset tulevat uudestaan jakoon ja ammattitaito pääsee taas arvoonsa.

Yt-neuvotteluja käydään monessa paikassa. Jos sinulla on asunto myynnissä, nyt on aika käydä vakava kehityskeskustelu oman kiinteistönvälittäjän kanssa. Kysy välittäjältä, mitä hän tekee asuntonne myynnin edistämiseksi. Jos vastaus on käsien levitystä, on syytä harkita välittäjän vaihtamista. Lue täältä milloin on aika vaihtaa välittäjää?

Asunnon myynti koronan aikana

Asuntokauppa ei ole täysin hyytynyt. Sanoisin, että asuntokauppa on pienen shokin jälkeen nyt palaamassa normaaliin markkinaan. Yhteydenottoja tulee ja liikkeellä ovat tosiostajat, jotka edellyttävät nopeaa reagointia ja hyvää palvelua. Välittäjän on tehtävä tosissaan töitä palkkionsa eteen, mutta asunnon myynti koronan aikana onnistuu kyllä.

Koronan aikana asunnon myynti vaatii jonkin verran enemmän aktiivisuutta myös asunnon omistajalta. Tämän vuoksi on tärkeää, että kommunikointi oman välittäjän kanssa toimii ja molemmilla on aito tahtotila saada asunto myytyä. Pitää huomauttaa, että vallitseva tilanne tarjoaa myös mahdollisuuksia. Etätyöt mahdollistavat yksityisesittelyitä myös päiväaikaan.

Laadukkaat videoesittelyt ovat taas arvossaan, jolloin kiinnostavaan asuntoon voi ennen yksityisesittelyn varaamista tutustua videon kautta. Kiinnostuneet voivat varata itselleen oman kotisohvan uumenista myös virtuaaliesittelyn.

Virtuaaliesittelyssä kiinteistönvälittäjä on kohteessa esittelemässä etänä asuntoa. Virtuaaliesittelyt eivät vaadi välttämättä hienoa teknologiaa, vaan paremman puutteessa voi käyttää hyväksi esimerkiksi omaa älypuhelinta tai muuta nykyaikaisen mobiilikameran sisältämää laitetta. Toki, mitä parempi laitteisto, sen paremman käsityksen asunnosta voi saada. Virtuaaliesittelyissä ”vieraat” voivat pyytää välittäjää vaikkapa kääntämään kameraa ja tarkentaa jotain tiettyä kohtaa.

Jos asunto on edelleen kiinnostava, voi ostajaehdokkaan kanssa sopia yksityisnäytön paikan päälle. Ostotarjous tehdään sähköisesti ja kriteerien täyttyessä voidaan kaupatkin tehdä DIAS’n avulla etänä.
Lue lisää DIAS-kaupoista täältä.

Myös myyntitoimeksianto voidaan tehdä sähköisillä työkaluilla etänä. Kiinteistönvälittäjän velvoite tutustua myytävään kohteeseen täyttyy, kun välittäjä käy kuvaajan kanssa tekemässä esittelymateriaalit.

Kannattaa muistaa, että korona-aikakin päättyy joskus. Siellä viimeistään asuntonsa myyvät ne, jotka ovat asian eteen tehneet kaikkensa poikkeusaikana. Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat edistää asuntosi myyntiä modernein työkaluin rohkeasti uutta kokeillen.
P. 045-8932189


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.