Mikä asuntokaupoissa voi mennä pieleen, osa 2

pieleen osa2

Ostotarjous on hyväksytty ja aletaan järjestellä aikaa kaupanteolle. Murphyn laki saattaa koetella ja asunnossa tuleekin putkirikko tai tarjouksen ehdoissa olleessa kuntotarkastuksessa löytyy vikoja.
Mikä avuksi?

Blogisarjan osa 1 ”Ennen kauppoja”, löytyy täältä

Asuntokauppojen uudelleen neuvottelu

Oli vahinko mikä hyvänsä, rehellisyys on erityisen kannattavaa. Vahingon vaikutus myyntiin arvioidaan, sillä kaupan ehdot ovat nyt muuttuneet. Vahingon korjauksiin menevistä kuluista neuvotellaan, mikäli osapuolet edelleen haluavat jatkaa asuntokauppoja. Kauppa voidaan kuitenkin purkaa hyväksytystä ostotarjouksesta huolimatta, jos yhteisymmärrykseen ei päästä.

Perehdy taloyhtiön tilinpäätökseen

Kiinteistönvälittäjältä saatavassa infokansiossa on aina viimeisimmät tiedot taloyhtiöstä: viimeisin tilinpäätös, yhtiökokouskutsu ja -tiedote. Yhtiökokoustiedotteessa on lyhyesti ne asiat, mitkä on kokouksessa päätetty, kuten vastikkeet ja mahdolliset korjaukset. Sen lisäksi siinä on monesti myös keskusteluasioista, jolloin voit päästä jyvälle minkälaiset aiheet taloyhtiössä puhuttavat.

Ota huomioon, että kunnossapidon viisivuotissuunnitelma on mitä todennäköisimmin muuttunut, jos viimeisin on kolmen vuoden takaa. Keskustele kiinteistönvälittäjän kanssa asiasta. Hänen tehtävänään on kuitenkin turvata myyjä sekä ostaja. Tarkkojen ja tarvittavien dokumenttien olemassaolon merkitys kasvaa erityisesti silloin, jos taloyhtiössä on suunnitteilla mittavia remontteja.

Henkilöön kohdistuva muutos ja korvausvelvollisuus

Realiteetti on, ettemme voi varmuudella ennustaa huomista. Ostaja voi saada vastustamattoman työtarjouksen ulkomailta tai voi käydä henkilövahinko. Hyväksytyn ostotarjouksen voi vetää takaisin, mutta riippuen kohteesta, vakiokorvaus voi tulla maksettavaksi tai käsiraha jää myyjälle.

Korvaus tulee maksettavaksi, mikäli ostokohteena on osake, mutta ei välttämättä silloin, jos kohteena on kiinteistö (esim. omakotitalo). Toki myös kiinteistön ostotarjouksesta saadaan pitävä, kun se tehdään kunnolla maakaaren 2 luvun mukaisesti. Tässäkin asiassa kannattaa konsultoida kiinteistönvälittäjää. Korvauksista voidaan yrittää sovittelua, mutta usein kuitenkin myyjä pitäytyy korvausvelvollisuuden vaatimisessa.

Kaupan jälkeen

Asuntokaupat ovat yksi ihmisen suurimmista kaupoista elämänsä aikana, joten ymmärrettävästi kaupoissa on aina tunnepuoli mukana. Tunteet voivat kaupan jälkeen vaihdella innostuksesta pelkoon ja niin kutsuttuun ostokrapulaan.

Ostokrapulassa ihminen alkaa kiinnittää huomiota hyvinkin pieniin asioihin, mitkä eivät kuitenkaan ole kaupanpurun mahdollistajia. Ostajalla on velvollisuus tutustua ostettavaan kohteeseen, ja myyjällä (kiinteistönvälittäjällä) on velvollisuus tarjota kaikki se tieto, mitä on mahdollista antaa.

Huomioon otettavaa kuitenkin on kaupan jälkeen remonteissa ilmenneet ongelmat, kuten kosteusvauriot, jossa myyjä on vastuullinen ja korvauksista voidaan neuvotella.

**********

En sano enkä väitä, etteivätkö kiinteistönvälittäjienkin tekemät kaupat voisi myös saada sotkuja aikaan. Kun valitset hyvän välittäjän on todennäköisyys, että kaikki menee niinkuin pitääkin suuri.
Eniten minua kuitenkin hirvittää yksityisten suoraan keskenään tekemät kaupat. Siellä kun myyjä ei aina edes ymmärrä mikä on myyntihinta ja mikä velaton hinta, niin miten voidaan olettaa, että annetut tiedot olisivat muutenkaan kovin oikeat.

Lisää käytetyn asunnon kauppavirheistä: https://www.asuntokaupanvirheet.fi/asuntokauppalaki-6-luku-kaytetyn-asunnon-kauppa

Haluatko kokeneen kiinteistönvälittäjän arvion kohteestasi? Ota yhteyttä.
Nopeimmin tavoitat puhelimella p. 045-8932189


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.