Näin ostat asunnon fiksusti

Miten paljon asunnon hinnasta voi tinkiä? Koska on paras hetki ostaa asunto? Asunnon fiksu ostaminen tarkoittaa, että ostohetkellä saat asunnon hyvään hintaan ja tiedät, mitä kuluja tulevaisuus tuo. Asunnon fiksu ostaminen vaikuttaa myös siihen, millaisen myyntivoiton aikanaan asunnostasi saat.

Puhuin edellisessä artikkelissani siitä, miten hyvän myyntivoiton saa ostamalla fiksusti. Harva kuitenkaan ajattelee ostamishetkellä ostettavan kodin myyntiä, vaikka se ehdottomasti kannattaisi. Kun ostat fiksusti, voit saada huomattavasti paremman myyntivoiton tulevaisuudessa.

Tinkivaralla on väliä – mitä ovat hinnoittelutaktiikat?

Monet ostajat miettivät, kuinka paljon voin tinkiä asunnon pyyntihinnasta. Millaista tarjousta edes kehtaa tehdä? Vastaus on aika yksinkertainen: laitat sellaisen tarjouksen, mikä tuntuu hyvältä. Tinkiä voi nimittäin niin paljon kuin kehtaa, ja tässä kohtaa on hyvä ymmärtää myyntihinnoittelua.

Myynnissä voidaan laittaa hyvinkin pieni tinkimisvara. Aika usein näissä kohteissa myynti käy nopeasti, sillä hinta on pitkälti markkinoiden antamaa keskiluokkaa. Jos myyntihinnassa on 5-7% tinkivaraa, ollaan äkkiä ostajien markkinoilla ja neuvottelu voi käydä jopa tappiolliseksi myyjälle. Harvoin sellaisissa kohteissa, joissa tinkimisvaraa on yli 10%, kauppa käy. Me suomalaiset kun olemme sellaista kansaa, että jos hintapyynti on asuntoon nähden pilvilukemissa, emme me mene edes katsomaan, saati sitten tekemään tarjousta. Toki poikkeuksiakin hinnoitteluun löytyy.

Toisaalta sitten taas, jos myyntihinnaksi on ilmoitettu roimasti pienempi summa, kuin mitä asunto antaisi myöden, se ei välttämättä tarkoita heti huonoa kohdetta. Puhutaan käänteisestä kaupasta, ja lopullinen myyntihinta voi olla kymmeniä tuhansia yli pyydetyn. Alhaisella myyntihinnalla kuumassa kohteessa saadaan aikaiseksi tarjousten tulva.

Nopeat syövät hitaat eivät – myös asuntomarkkinoilla

Jotta voit toimia nopeasti sen unelmakodin löydyttyä, hoida rahoitusasiat ensin kuntoon. Jos huomaat näyttöön mennessäsi, että sinulle tulee fiilis ”tämä on minun kotini”, on aika tehdä tarjous nopeasti. Perehdy kuitenkin kohteeseen ja sen tuleviin vuosiin tarkasti, jotta tiedät mitä tarjoat. Hinnan putoamista ei kannata jäädä odottamaan, koska joku voi unelmakohteesi viedä nenäsi alta – ja varsinkin, jos ollaan kantakaupungissa.

Kirjoitin rahoituksesta aiemmassa artikkelissani, käyhän lukemassa.

Näin valmistaudut ostamaan fiksusti

Jo muutamalla helpolla toimenpiteellä voit valmistautua ostamaan asunnon fiksusti. Kun asunnon vaihtaminen alkaa näkyä tulevaisuudessa, tarkkaile oman ja halutun alueen markkinoita. Tarkkaile erityisesti asuntojen hintapyyntiä ja mitä on tarjolla. Seuraa kuinka nopeasti asunnot menevät kaupaksi.

Lähde ”potkimaan renkaita” asuntonäyttöihin, tutki tulevia remontteja. Kun olet liikkeellä faktojen perusteella, ostat fiksusti. Valitettavasti suurin osa asuntokaupoista, kuten muutkin hankinnat, tehdään fiiliksen perusteella. Siksi tulevaisuuden myyntivoitot voivat kärsiä – nykyisestä budjetista puhumattakaan. Hyvä vertailu, mitkä remontit on tehty tai onko niitä tehty ollenkaan, millaiset vastikkeet ovat verraten neliöhintaan, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kuulostaa aika vaikealta? Kyse on kuitenkin elämäsi isoimmista kaupoista, joten asiaan kannattanee paneutua. Hyvä kiinteistönvälittäjä auttaa sinua tarvittaessa vaikkapa ostotoimeksiannon kautta. Onko sinulla muuten oma kiinteistönvälittäjä?

Koska on paras hetki ostaa?

Isot remontit, kuten julkisivut ja putkiremontit ovat erinomaisia indikaattoreita hyvään ostohetkeen. Jälleen kerran kannattaa muuten miettiä tulevaisuutta: kuinka kauan aion asua kohteessa, jota olen ostamassa. Puhtaasti ostamisen näkökulmasta viisivuotissuunnitelmat ovat hyviä informaation lähteitä. Mitä lähempänä ollaan isoja remontteja, sen paremmat ostajan markkinat ovat. Mieti kuitenkin absoluuttisia kuluja, voitko esimerkiksi asua asunnossa remontin aikana.

Putki- ja julkisivuremontit näkyvät asuntojen hinnoissa jopa 7-8 vuotta aiemmin. Ostaja saa viisivuotissuunnitelman, mutta kiinteistönvälittäjältä on hyvä kysyä esimerkiksi putkiston ikää. Tämä antaa sinulle viittauksia siihen, milloin seuraava remontti on tulossa.

Vuotta ennen isoa remonttia hinta on alimmillaan ja kohteet ovat vaikeimpia myydä. Positiivista tässä ajankohdassa on paljon edullisen hinnan lisäksi. Voit esimerkiksi valita materiaaleja, toteuttaa isompia muutostöitä ja myyntivoittosi tulee olemaan erinomainen.

Tarvitsetko apua uuden kodin ostamisessa? Ota yhteyttä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.