Syyskuussa 2019 Suomen Asiakastiedon mukaan Suomessa on miltei 1700 kiinteistönvälityksen toimialan alaisuudessa toimivaa yritystä. Vaikka moni on yksityisyrittäjiä, joukkoon mahtuu lukuisia yrityksiä, joissa kiinteistönvälittäjiä on kokonainen tiimi. Alalle on aika hyvin tulijoita, joten jos työ kiinnostaa, kerron muutamia perusjuttuja päivittäisestä välittäjän työstä.
Meitä kiinteistönvälittäjiä on todella erilaisilla taustoilla liikenteessä. On pankkitaustaa, yrittäjätaustaa, taksikuskia, laivan kapteenia, lentoemäntää. Taustalla sinänsä ei ole merkitystä, mutta kokemus erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta on todellakin eduksi. Myynti, tai sen tapainen tausta on myös hyvä plussa, koska sitähän tämä työ on: myyntiä – moneen kertaan. Ensin myyt itsesi, että saat myytävää ja sitten myyt sen asunnon.
Omana itsenään pitää kuitenkin toimia, jotta saat rakennettua luottamuksen ostajaan ja myyjään. Nuoret asuntomyyjät tukeutuvat omiin vahvuuksiinsa, ja me konkarit osaamme jo käyttää tiettyä perspektiiviä välittäjätoiminnassa.
Hyvän kiinteistönvälittäjän ominaisuudet
Riippumatta siitä, oletko osa tiimiä vai yksinyrittäjä, menestyäksesi urallasi sinulla pitäisi olla muutama ominaisuus selkärangassasi. Tässä työssä on oltava omana itsenään, feikkaus nimittäin näkyy pitkälle ja vaikuttaa kauppoihisi, sekä tietysti omaan työviihtyvyyteesi. Kuka sitä jaksaisi olla joku muu vuosikausia?
Nämä taidot ja ominaisuudet sinulta on hyvä löytyä, jos aiot kiinteistönvälittäjäksi:
- kaupan klousaustaito: osaat ja uskallat pyytää kauppaa
- tunneäly: herkkyys, jolla voit lukea tilannetta ja oikea-aikaisuutta esimerkiksi klousaamisen hetken kanssa. Myös empaattisuus luetaan tunneälyyn – ymmärrät myyjän ja ostajan tilanteet
- ratkaisukeskeisyys: osaat hakea ratkaisuja, sillä myynti on samaa kiinteistönvälityksessäkin – kaupan esteiden poistamista.
- kuuntelutaito: pystyt sisäistämään annetut vastaukset esittämiisi kysymyksiin. Kykenet vastausten perusteella tekemään nopeitakin johtopäätöksiä asiakkaasi eduksi.
- kärsivällisyys: joskus kaupat venyvät, paljon pitää myös osata päästää ”toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos”. Äkkipikaisuus ja sensuurin puute puheessa ei oikein toimi hyvällä kiinteistönvälittäjällä. Huomioi, että tulet tekemään töitä erilaisten ihmisten kanssa.
- väsymättömyys: joissain kohteissa saat juosta kerta toisen jälkeen. Joka kerta lähdet innokkaasti kuin kultainen noutaja kepin perässä päättäen, että nyt se myydään. Esittelyn jälkeen edes puheluihisi ei vaivauduta vastaamaan. Silti pettymykset on kuitattava nopeasti ja kostoksi myytävä kaksi muuta asuntoa =D.
Millainen on kiinteistönvälittäjän päivä?
Yksikään päivä ei ole samanlainen. Pidän siitä, ettei tarvitse olla paikallaan. Yleisesti kuitenkin normaalipäivänä aloitan aamulla yhdeksän maissa ja alan tekemään kirjallisia töitä. Kirjalliset työt ovat esimerkiksi esittelytekstien laatimista, kohteiden syöttämistä välitysjärjestelmään, kauppakirjojen laatimista jne. Vastailen sähköposteihin ja soitan yhteydenottopyyntöihin ja näytöillä käyneille. Aamupäivä on hyvää aikaa tehdä myös erilaisia selvitystöitä esimerkiksi kaupungin arkistossa. Joitain yksityisnäyttöjä pidetään päivälläkin. Tänään hain päivällä asiakkaan kotoa ja käytin kahdessa eri kohteessa. Yleensä yksityisnäytöt painottuvat kuitenkin arki-iltoihin.
Kiinteistönvälittäjän päivään kuuluu aika vakiona myös kohdekansion tekemistä, esitteiden ja asiakirjojen tulostamista, isännöitsijöiden haastattelemista, pankkien puhelinvaihteessa roikkumista kauppa-aikojen varaamiseksi, kohdekuvauksia ja kuvien valitsemista. Illalla päästäänkin sitten yksityisesittelyihin ja arviokäynteihin. Myös kaupan valmisteluihin menee yllättävän paljon aikaa. Sunnuntain esittelykierroskin pitää suunnitella ja julkaista hyvissä ajoin. Voit varautua työssä siihen, että selaimessasi on useampi välilehti auki, keskeytyksiä tulee ja paperitöitä riittää. Niihin pitää vain osata suhtautua oikein.
Kiinteistönvälittäjän työajat ja palkka
Tehdään se heti selväksi – kiinteistönvälittäjän työ ei ole ”maanantaista perjantaihin ysistä viiteen”-työ. Yhdeksältä se kylläkin yleensä minulla alkaa, mutta päättyminen menee aika usein iltakymmeneen. Välillä toki on sellaisia päiviä, että aamupäivä on rennompi tai neljältä pääsee vapaa-aikaa viettämään. Voisikin melkein sanoa, että kiinteistönvälitys on elämäntapa, ei työpaikka. Koko ajan mennään ”online” ja silmät ja korvat auki.
Itselläni on vaikeaa erotella työntekoa muusta, työ ei rasita, kun siitä tykkää. Vaikeuksia tulee olemaan heillä, joilla on pieniä lapsia tai kiinteitä harrastusaikatauluja. Homma kun painottuu iltaan ja arviot ja yksityisesittelyt ovat yleisesti arki-iltoina. Myös viikonloppuisin riittää töitä.
Palkka muodostuu siitä mitä myyt. Jokainen kuukausi lähtee puhtaalta pöydältä, pohjapalkkaa ei meillä ole jarruttamassa tulotasoa. Palkkasi koostuu välityspalkkioista, jotka alueen mukaan voivat vaihdella todella isolla haitarilla. Äkkiä ajateltuna tuhansien eurojen palkkiolasku voi tuntua isolta. Muista kuitenkin, että palkkiosta menee paljon erilaisia kuluja ja veroja. Välittäjä tekee paljon myös ns. ilmaistakin työtä.
Lopuksi..
Kaikkein tärkein asia on sinnikkyys. Voisi sanoa, että kaksi ensimmäistä vuotta lähes jokainen saa kontata. Kiinteistönvälittäjäksi ryhtyminen ei tarkoita sitä, että aloituspäivänä, tai edes viikon päästä siitä, lähdet ostamaan Rolexia tai vaihdat saman tien skumpat shampanjaan. Sporttiautokin pysyy vielä kaupassa.
Somehehkutus ja draamasarjat näyttävät pintakiiltoa. Lakikirja ja kiinteistöjuridiikka tulevat tutuiksi. Jos kuitenkin olet sinnikäs, uuttera, tunneälyllä ja hyvillä hoksottimilla varustettu tyyppi, kannattaa tätäkin uraa ehdottomasti harkita. Kiinteistönvälityksen yksi parhaita puolia on itsenäinen työ ja vapaus päättää omista työajoista. Vapaus luonnollisesti tarkoittaa myös vastuuta. Eräs kollega sanoi aikoinaan, että harvalla alalla kouluja käymätön kaveri voi tienata ministerin palkkaa. Pelkkä rahan perässä juokseminen ei silti pitkälle kanna, sillä suurimman kiitoksen saa kuitenkin niistä ilmeistä, kun ihmisten asumisen haaveista tulee totta!
Kiinteistönvälittäjän uraa voi aloitella vaikka tutustumalla hyvään välitystapaan, josta kirjoitin aiemmin artikkelin. https://www.timokanerva.fi/5-asiaa-jotka-kiinteistonvalittajan-on-kerrottava/