Asuntosijoittaja ostajana

asuntosijoittaja ostajana

Aina silloin tällöin käy niin, että myytävästä kohteesta kiinnostuu ammattimainen asuntosijoittaja. Hyvä kiinteistönvälittäjä ei kuitenkaan ota helppoja kauppoja kotiin, vaan katsoo tilanteen mukaan myyjälle parhaan ratkaisun.

Asuntosijoittajia on nykyään paljon liikenteessä. Usein tavoitteena on löytää hyvin edullinen kohde, joka ostetaan alle markkinahinnan. Kohde voi olla isoa remonttia vaativa tai vaikkapa pitkään myynnissä ollut asunto, joka ei ole mennyt kaupaksi. Myös minulle tulee säännöllisesti yhteydenottoja asuntosijoittajilta. Toivotaan yhteydenottoa, kun sopiva halpa remonttikohde tulee eteen.

Nopeat kaupat eivät aina ole se paras vaihtoehto

Asia ei kuitenkaan ole ihan niin yksiselitteinen hyvän kiinteistönvälityksen tapoja noudattaen. Kiinteistönvälittäjän tehtävä on saada markkinahintaa vastaava hinta kohteesta, eikä myydä alihinnalla helpon kaupan toivossa. Hyvälle kiinteistönvälittäjälle myyjän asema on arvokas, eikä sitä sovi olla kunnioittamatta. Toimeksianto on luottamuksenosoitus.

Joskus tarjolla on nopea kauppa ennen kohteen julkaisua. Silloin saattaa asunnon omistaja haksahtaa nopeisiin käteiskauppoihin. Hyvä kiinteistönvälittäjä silti toppuuttelee myyjää, jos kohteella on hyvät mahdollisuudet mennä kaupaksi normaalin välityksen kautta. Tässä otetaan huomioon mm. odotettu myyntiaika sekä markkinahinnan ja markkinoiden kohtaaminen. Toki jokainen tapaus on omanlaisensa ja joskus nopea raha ajaa muiden asioiden edelle.

Asuntosijoittaminen uudiskohteissa

Uudiskohteet ovat oma lukunsa. Asuntosijoittaja pääsee ostamaan asunnon pelkällä myyntihinnalla ja loppu on paljon parjattua yhtiölainaa. Vielä jos rahoitusvastikkeet saa vähentää vuokratulosta, saa sijoittaja hyvän verohyödyn kuukausittain.

Kun rahoitusvastikkeet on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa, silloin ne saadaan vähentää vuokratulosta. Jos taas rahoitusvastikkeet rahastoidaan, ei niitä saa vähentää vuokratulosta. Silloin vuokratulosta voi vähentää vain hoitovastikkeen. Rahastoidut vastikkeet voi toki vähentää luovutusvoitosta, joten merkitys liittyy lähinnä vähennyksen ajankohtaan.

En pitäisi yllättävänä, jos tällä hallituskaudella tullaan puuttumaan rahoitusvastikkeiden vähentämiseen. Villi veikkaukseni on, että tämä mahdollisuus tulee poistumaan.

Lisää verotuksen kiemuroista voit lukea Verohallinnon sivuilta: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/vuokratulot/vahennykset/hoitovastike-ja-paaomavastike/

Aiotko asuntosijoittajaksi?

Asuntosijoittamisesta on tullut koko kansan hupia. Iltapäivälehdistä voidaan lukea kotiäiti Leenan sijoitusonnistumisesta ja helposti ajatellaan, että kyllä minäkin sitten voin. On muutama asia mitä kannattaa ottaa huomioon, jos aikoo asuntosijoittajaksi:

  • pitää olla sijoitussuunnitelma
  • pystytkö itse tekemään remontit? Remonttikuntoisia asuntoja kannattaa katsoa, jos itse osaat remontoida, tai tuttusi voi hoitaa remontit puolestasi pilkkahintaan. Jos kaiken joutuu ostamaan ulkopuolelta, ei ole välttämättä järkeä ostaa remonttikuntoista.
  • mieti, millaisella sijoituksen perspektiivillä, eli sijoitusajalla, olet liikenteessä. Onko tarkoitus ostaa halvalla ja myydä nopeasti kalliilla, vai olisiko pitkäikäinen vuokratulo sinun juttusi.
  • oma pääoma ja ymmärrys kassavirrasta. Tämä vaatii perusmatikkaa. Mielestäni on hyvä olla takataskussa vähintään 30% omaa rahaa (jo pankkikin vaatii tietyn omarahoitusosuuden), sekä vuokrakate pitäisi olla vähintään 4%. Tuolla kaavalla pidetään kassavirta niukasti positiivisena ennen veroja ja huomioimatta mahdollisia tyhjiä kuukausia. Ammattisijoittajat hakevat yleensä hieman korkeampaa, noin 7% nettotuottoa.
  • mitkä ovat sinun sijoitussuunnitelmassasi olennaisimmat tekijät, parempi vuokratuotto vai arvonnousu?
  • sijoita vain sen verran, kuin sinulla on varaa hävitä. Asuntosijoittaminen, kuin mikään muukaan sijoittaminen, ei saa sotkea muuta taloutta.

Asuntosijoittamisesta löydät erinomaisia artikkeleita internetistä. Mieti ja harkitse tarkoin, asuntosijoittaminen ei tarkoita passiivista tuloa vaan sen mukana tulee myös vastuu.

Haluaisitko kuulla uudiskohteista sijoituskohteina? Tai haluaisitko myydä sijoittajalle? Ota yhteyttä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.