15 kysymystä, joita pitää, kannattaa ja saa kysyä asuntoesittelyssä

Etenkin ensimmäistä asuntoaan ostavat ihmiset miettivät, mitä asuntoesittelyssä kannattaa kysyä. Joitakin kysymyksiä taas arastellaan enemmän kuin muita. Listasin teille yhteensä 15 kysymystä, joita pitää, kannattaa ja saa kysyä asuntonäytössä! Ota tärpit talteen ja onnistu!

Yleisellä tasolla vinkkaan ensin, että kiinteistönvälittäjä yrittää vaikuttaa tunteisiin. Välittäjän tehtävä on luoda sinulle mielikuvia, millaista olisi asua kyseisessä asunnossa. Kaikkien adjektiivien alla on kuitenkin faktapohja, joka merkitsee enemmän kuin asunnon valoisuus. Selvitä faktat, ja ihastu valoisuuteen vasta sen jälkeen.

Mitä pitää kysyä asuntoesittelyssä?

  1. Millainen on yhtiön tai asunnon korjaushistoria? Korjaushistoriasta voit päätellä, mitä korjauksia on tehty ja mitä on odotettavissa lähiaikoina. Kysy ainakin ikkuna- ja putkiremonteista, katon kunnosta ja julkisivun mahdollisista korjauksista. Näistä voit kysyä, oli kohde sitten omakoti-, kerros- tai rivitalo. Menneet ja tulevat korjaukset vaikuttavat asumiskustannusten lisäksi absoluuttiseen hintaan (termistä myöhemmin lisää).
  2. Onko kuntotarkastus tehty ja onko riskirakenteita? Tämä koskee omakotitaloa. Yleisin riskirakenne lienee piilosokkeli, johon kiinnittää huomiota, jos ulkoseinän puurunko on maan pintaan nähden hyvin matalalla. Tästä saat hyvän kuvan käymällä vaikkapa kohteen takapihalla. Riskirakenteiden yleisimpänä vaarana on kosteus, joten riski on pienempi kunhan salaojat ovat kunnossa ja vedenohjaukset asiallisesti tehty. Riskirakenteet eivät missään nimessä tarkoita, että talo olisi toivoton tapaus. Lisäinfoa riskirakenteista löydät esimerkiksi Hometalkoot-sivustolta.
  3. Onko kiinteistöllä oikeuksia tai rasitteita? Voit esimerkiksi olla oikeutettu venepaikkaan, tai naapuri on oikeutettu kulkemaan omalle tontilleen sinun tonttisi kautta.
  4. Mikä on oikea asuinpinta-ala? Etenkin vanhemmissa asunnoissa ilmoitettu asuinpinta-ala ei välttämättä täsmää nykystandardein mitattuun asuinpinta-alaan. Rinneratkaisuissa on monesti kikkailtu rakennusoikeusneliöillä. Onko mahdollisesti muita tiloja asuinpinta-alan lisäksi. Pinta-alat ovat yksi yleisimmistä kiistan aiheista, joten muista kysyä tämä!
  5. Onko lopputarkastus tehty? Pientaloissa on ihan yleistä, että lopputarkastus jää roikkumaan, kun on saatu muuttolupa. Joskus on tehty osittainen lopputarkastus, mutta lopullisesta puuttuu puumerkit. Asian selvittäminen ja mahdollisten puutteiden korjaamisesta huolehtiminen ennen myynnin aloittamista kuuluu luonnollisesti välittäjän tehtäviin.

Mitä kannattaa kysyä asuntoesittelyssä?

  1. Millainen rakennusoikeus on? Tämä on tärkeä kysymys, jos olet ostamassa omakotitaloa. Onko rakennusoikeutta jäljellä ja onko se hyödynnettävissä. Vastaavasti tontilla saattaa olla rakennuskielto, tai rakennetut ulkorakennukset eivät ole hyväksyttyjä. Jos edellinen omistaja on rakentanut esimerkiksi autotallin luvatta, voit joutua melkoiseen selvittelyyn.
  2. Jos rakennusoikeutta on, missä menee putket ja kaapelit? Johtokartan saat kiinteistönvälittäjältä. Johtokartasta selviää, missä putket ja johdot menevät ja niiden sijaintihan voi joskus rajoittaa lisärakentamista. Välittäjältä kannattaa muutenkin kysellä rakennusoikeuden hyödyntämisestä.
  3. Millainen maapohja on, onko salaojat tehty ja kunnostettu? Hyvä on myös kysyä salaojien olemassaolosta, sekä niiden kunnosta. Onko salaojia huollettu ja mihin salaojat on johdettu.
  4. Onko kohteessa piilevää arvoa? Salliiko kaava toisen talon rakentamisen. Pystyisikö tontin lohkomaan. Jos tontin pystyisi lohkomaan, voisi piilevää arvoa olla vaikkapa 100 000€ edestä! Kerrostalo- ja rivitaloasunnoissa piilevää arvoa saattaa olla esimerkiksi odotettavissa oleva arvonnousu lähivuosina. Tuo arvonnousu voi perustua alueen kehittymiseen vaikkapa tulevien raideyhteyksien läheisyydessä.
  5. Mitä rajoitteita remontointiin on? Jos haluat muokata asunnosta mieleisen, kannattaa selvittää kantavat seinät ja mahdolliset suojelukohderajoitukset. 

Mitä saa kysyä asuntoesittelyssä?

  1. Millaiset palvelut lähistöllä on? Kuinka pitkä matka kouluun tai päiväkotiin on, missä sijaitsee lähin kauppa. Millaiset ovat julkiset yhteydet? Hyvä kiinteistönvälittäjä on ottanut selvää lähistöllä olevista peruspalveluista, ja saat kuvaa siitä, millaista arki alueella olisi.
  2. Onko lähistöllä rakennushankkeita? Jo sovitut tai vireillä olevat rakennushankkeet voivat nostaa alueen arvoa, tai vastaavasti esimerkiksi heikentää sinulle tärkeitä ominaisuuksia. Merinäköala muuttuukin tiiliseinäksi.
  3. Miten kiinteistönvälittäjä näkee alueen kehityksen? Kiinteistönvälittäjillä on erinomainen kuva heidän toimintapiirinsä alueista ja niiden kehityksestä. Kukaan tuskin sinulle kuitenkaan sanoo, ettei kohdetta kannata arvonmenetyksen johdosta ostaa, vaan sinun on tulkittava myös rivien välistä. Etenkin sijoittamismielessä tämä kysymys on tärkeä, jos et aio asua kohteessa lopun elämääsi.
  4. Millaiset koulut ja päiväkodit ovat? Kiinteistönvälittäjä ei välttämättä osaa tähän vastata – hyvä koulu tai päiväkoti voi olla myös mielipideasia. Jotkut tulevat opettajien kanssa paremmin toimeen, jotkut huonommin. Päiväkotikin saattaa olla täynnä. Tässä oma selvitystyö on tärkeämpää, voit esimerkiksi alueen omassa Facebook-ryhmässä kysyä mielipiteitä tai soitella päiväkoteihin, miten heillä on tilaa.
  5. Kuinka paljon tästä saa tinkiä? Tämä on kysymys, jota moni arastelee, mutta täysin oikeutettu kysymys. Kiinteistönvälittäjä on myymässä asuntoa, ja varmasti on selvittänyt alueen yleisen hintatason. Tee rohkeasti tarjous, siitä päästään neuvottelupöytään!

Lopuksi

Asuntoesittelyssä saa kysyä mitä tahansa mieltä askarruttavaa. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, on korkeintaan tyhmiä vastauksia. Tässä on aikamoinen kysymyspatteristo ja sitä kannattaa käyttää harkiten. Joillekin välittäjille tällaiseen tenttaamiseen vastaaminen voi olla jopa haastavaa. Kannattaa perehtyä asioihin omatoimisesti, jolloin esittelyssä osaa kiinnittää näihin asioihin huomiota. Aika paljon tuli pientaloihin liittyviä vinkkejä, mutta niissähän päätöksetkin ovat isompia.
Eikö omanlaista kohdetta löydy? Lue ostotoimeksiannosta! Etsitään sinulle yhdessä koti.

Nopeimmin tavoitat puhelimitse p. 045-8932189

[contact-form-7 id=”98″ title=”Contact form 2″]

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top