5 asiaa, joita asunnon myyjät miettivät

Pitääkö näytön ajaksi poistua tai kannattaako omat tavarat järjestää jotenkin tietyllä tavalla kaupan vauhdittamiseksi? Listaan muutaman kysymyksen vastauksineen, joita myyjät useimmin miettivät.

Pitääkö minun poistua asuntonäytön ajaksi?

Kyllä. Kiinteistönvälittäjä pystyy myymään asuntoasi helpommin yksin, sillä hänellä ei ole tunnesiteitä vaikkapa siihen keittiön seinän reikään, jonka jo aikuisiksi kasvaneet lapset tekivät vuonna -78. Joskus on joillekin välittäjille tullut eteen tilanteita, että ostajaehdokas kommentoi jotain asiaa asunnossa, ja myyjä tokaisee asiaan myynnillisesti kehnolla tavalla. Paras ratkaisu on, että annat kiinteistönvälittäjän tehdä työnsä.

Kuinka tarkkaan minun pitää siivota ennen asuntonäyttöä?

Puhdas, siisti ja raikas koti myy parhaiten. Aiemmin suosittiin jopa liian kliiniseksi järjesteltyjä asuntoja, nykyään stailaajat asettelevat puolihuolimattoman näköisesti viltit sohvalle ja kauniit astiat ruokapöytään. Tärkeintä on luoda mielikuvia – millaista olisi käpertyä tuohon sohvan nurkkaan, laittaa kynttilöitä ja siemailla punaviiniä hyvän kirjan parissa. Stailaaja luo aistiärsykkeitä, jotka johtavat haluttuihin mielikuviin. Viltti siellä, viinilasi täällä, kynttilät ja kirjat sopivasti esillä. Esineiden asettelulla saadaan huomio kiinnittymään haluttuihin asioihin.

Varastavatko ihmiset asuntonäytöissä?

Oman urani aikana en ole törmännyt varkaisiin asuntonäytöissä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että pitkäkyntiset voivat vaania, joten arvokkaimmat korut ja arvoesineet kannattaa laittaa piiloon. Hyvä kiinteistönvälittäjä katsoo kuitenkin, että näytössä kaikki sujuu hyvin. Tarvittaessa välittäjä voi esimerkiksi siirtää yöpöydälle unohtuneet timanttikorvakorut syrjään.

Mitä kannattaa remontoida ennen näyttöä?

Toimeksiannon yhteydessä käyn asuntoaan myyvän asiakkaan kanssa asunnon läpi, mitä remontteja kannattaa tehdä. Repsottavat listat naulataan kiinni, naarmut hoidetaan kuntoon. Perusteellisempia vikoja ei peitellä, sillä niistä saadaan muhkea riita aikaiseksi, jos ostaja kokee tulleensa harhaanjohdetuksi. Tottakai, jos budjetti antaa myöden, kannattaa vikoja korjata mahdollisimman pitkälle ammattikorjaajan avulla. Tärkeintä on kuitenkin antaa rehellinen kuva asunnosta.

Toimeksiannon yhteydessä myyjä allekirjoittaa selostusliitteen, mihin kirjataan viat, virheet ja puutteet. Ostaja kuittaa oman kappaleen vastaanotetuksi tarjousta jättäessä.

Pitääkö minun hoitaa jotain papereita tai muita asioita?

Hyvä kiinteistönvälittäjä hoitaa paperi- ja muut asiat puolestasi. Kun kiinteistönvälittäjä hoitaa hommansa hyvin, myyjän ei tarvitse kuin laittaa nimensä toimeksiantoon ja seuraavan kerran kauppakirjaan. Näin itse ainakin menettelen, sillä haluan tuottaa asiakkaalleni mahdollisimman helpon ja täyden palvelun asuntokaupan.

Mitä muuta?

Joitain asioita on sovittava, kuten avainten luovutus. Yleensä minulle jää yksi avain, ja myyjä jättää loput avaimet asuntoon. Näytöistä sovitaan erikseen, pidetäänkö yksityisnäyttöjä vai avoimia näyttöjä. Yksityisnäyttöjä suositaan etenkin silloin, jos asunnossa on vaikkapa antiikkia tai muita esineitä, jotka eivät missään nimessä saa mennä rikki.

Yleisesti ottaen kommunikointi on kaiken a ja o. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, joten jos mieltäsi askarruttaa jokin tai et ole varma, miten menetellä, kysy rohkeasti välittäjältäsi.

Lisää vinkkejä myyjille löytyy aiemmasta postauksestani, jossa kerron, mitä kannattaa ihan ensimmäisenä ottaa huomioon asunnon myynnissä. Artikkeliin pääset tästä. 

Haluatko sinä huolettoman asunnonvälityksen? Ota yhteyttä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top