Kiinteistönvälittäjät mainostavat ahkerasti ilmaista asuntoarviota, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Olisiko maksullinen arvio kuitenkin sinulle sopivampi ratkaisu? Lue, mitä nämä erilaiset asuntoarviot pitävät sisällään!
Ilmainen arviokäynti
Ilmaisia lounaita ei ole, ja se on hyvä muistaa myös asuntomyynnin asioissa. Piilokuluja ei tietenkään ilmaisessa arviossa ole, mutta se on lähinnä kiinteistöalan myyntikeino. Tavoitteena on jokaisella kiinteistönvälittäjällä kuitenkin päästä tekemään teille välitystarjous, vaikka kahvin kera rupattelu onkin mukavaa ajanvietettä. Tämän vuoksi itse katson maksutonta arviokäyntiä työhaastatteluna, jossa esimiehenä on asunnon myyjä.
Kiinteistönvälittäjän näkökulmasta katsottuna ilmainen arviokäynti on aina hieman riski, sillä näitä arvioita pyytävät paljon sellaiset henkilöt, jotka ovat jo päättäneet myydä asuntonsa itse. Päätökseen on ehkä vaikuttanut pelko välittäjän palkkion koosta, huonot kokemukset välittäjän taidoista tai muista seikoista. Kirjoitin aiemmin artikkelin, jonka avulla valitset itsellesi hyvän kiinteistönvälittäjän. Artikkelin löydät täältä.
Välittäjä valmistautuu myös ilmaisiin arvioihin, joten tuulesta temmattuja ei arviossa käytettävät numerot ole. Valmistautuminen käsittää tarjonnan ja kysynnän kartoittamisen ja paikan päällä välittäjä kiinnittää huomiota asunnon kuntoon, sijaintiin rakennuksessa ja esimerkiksi maisemiin. Mieti, miten välittäjän antama arvio osuu omaan ajatukseesi, mutta kiinnitä huomiota myös kiinteistönvälittäjän ulosantiin. Sanooko kiinteistönvälittäjä niitä asioita, joita olettaa sinun haluavan kuulla, vai onko hän rehellinen. Hyvä kiinteistönvälittäjä kertoo asiat niin kuin ne ovat, sen enempää kaunistelematta tai liioittelematta.
Riittävän hyvät ennakkotiedot asunnosta auttavat välittäjää valmistautumaan ja tekemään maksuttoman arvion. Kun ennakkotiedot ovat hyvät, ei lopullinen arvio yleensä kovastikaan muutu.
Ilmainen asuntoarvio voidaan poikkeustilanteissa tehdä myös digitaalisesti etänä. Kysy lisää.
Arviokirja – maksullinen arvio asunnosta tai kiinteistöstä
Jos halutaan perusteellisesti selvitetty, tarkka arvio asunnosta tai kiinteistöstä, on syytä pohtia arviokirjan teettämistä kiinteistönvälittäjällä. Arviokirja on kattava arvio, jota käytetään erityisesti avioerotilanteissa tai kuolinpesien perunkirjoituksissa. Myös isommat kokonaisuudet ja lainat vaativat usein arviokirjaa.
Arviokirja on virallinen dokumentti, jossa kiinteistönvälittäjän ammattitaito pääsee oikeuksiinsa. Vaativimmissa kohteissa käytetään auktorisoitua kiinteistönarvioijaa (AKA). Arviointimenetelmät ovat kauppa-arvomenetelmä, tuottoarvomenetelmä ja kustannusarvomenetelmä. Aikaa käytetään taustatutkimuksiin, selvitystöihin ja dokumenttien laadintaan. Myös muotovaatimukset ovat tiukat. Kun kiinteistönvälittäjä allekirjoittaa arviokirjan, hän sitoutuu sen sisältöön. Jos arviokirjassa on isompi heitto, välittäjä saattaa saada sanktioita.
Arviokirja kustantaa muutaman sata euroa ja on äärimmäisen luotettava. Arviokirja ei kuitenkaan ole pakollinen, mutta on erittäin suositeltu toimenpide, jos myynti tulee olemaan mahdollisesti riitaisa tai tavallista isompi kohde.
Jos harkitset asuntosi myyntiä, ota rohkeasti yhteyttä. Katsotaan, millaisia vaihtoehtoja sinulla on! Blogistani löydät erilaisia hyödyllisiä vinkkejä asunnon myyntiin ja ostamiseen, joista monet ovat saaneet jo apua.