Hyvä kiinteistönvälittäjä tuo sinulle luottamuksen, turvallisuuden ja rehellisyyden tunteen. Voimme hyvin verrata laulun sanoihin: mistä tunnet sä ystävän, onko oikea sulle hän? Ei anneta kuitenkaan meren asiaa selvittää, vaan hyvän kiinteistönvälittäjän tunnistaa muutamalla yksinkertaisella keinolla. Tärkeintä kuitenkin lopulta on, että kiinteistönvälittäjä sopii kohteeseesi.
Lähtökohdat välittäjän valintaan
Myytävä asunto määrittää minkä tyyppinen välittäjä on siihen paras. Jotkut asunnot vaativat kiinteistönvälittäjältä enemmän tiettyjä ominaisuuksia. Alkuperäisessä ysärikunnossa oleva, mutta siisti asunto vaatii aivan toisenlaista ongelmanratkaisukykyä, kuin juuri remontoitu kaunis-kuin-karkki-asunto. Olennaista on, että välittäjä tiedostaa, mitä toimenpiteitä asunnon myyminen vaatii. Eikä riitä, että on takataskussa ratkaisu remonttiin, jos ei osaa lukea tilannetta oikein.
Kirjoittelin aikaisemmin asunnon myynnin lähtökohdista. Miksi ollaan myymässä asuntoa ja mitkä ovat myynnin odotukset ja tavoitteet. Myös nämä seikat kannattaa ottaa huomioon kiinteistönvälittäjää valitessa. Kyse on sinun projektista ja siihen tarvitaan paras toteuttaja.
Terrieri vai lauhkea lammas?
Voi olla, että nälkäinen ja terrierimäisen aktiivinen, nuori asuntomyyjä on paras vaihtoehto, kun myytävä asunto on remontoitava eikä sijainti ole ihan paras mahdollinen. Tällaiseen asuntoon on haastavaa loihtia kodin tunnelmaa ja ostajaehdokkaita on vähemmän. Jokainen kivi on käännettävä, kauppaa on ehdotettava aktiivisesti ja näytössä käyneitä ihmisiä pitää soittaa läpi ahkerasti ilman ns. luurikammoa.
Mukava, lauhkea kiinteistönvälittäjä on parhaimmillaan remontoitujen, kuvankauniiden ja arvokkaiden kiinteistöjen kanssa. Voit kuvitella, että rauhallinen ja luonnonläheinen kiinteistönvälittäjä on omiaan myymään kaunista kartanoa maaseudulla, kun taas terrierimäinen, tehokas myyntitykki voisi rikkoa rauhan.
Mieti, millainen sinun kohteesi on. Kiinteistönvälittäjä on kuitenkin asuntosi esittelijä – sopiiko hän kotiisi?
Voinko vaihtaa välittäjääni?
Voit. Välittäjän vaihtaminen ei tarkoita, että välittäjä olisi huono, hän ei vain sovi välittämään asuntoasi. Keskustele avoimesti nykyisen kiinteistönvälittäjäsi kanssa, jos sinua mietityttää. Sinä olet tietysti asiakas, jota kiinteistönvälittäjäsi haluaa palvella mahdollisimman hyvin. Joskus tämä tarkoittaa jonkun toisen välittäjän suosittelemista. Kiinteistönvälittäjät tuntevat hyvin alueen muut välittäjät, ja saattaa sinun kohteellesi sopiva kiinteistönvälittäjä löytyä jopa samasta yrityksestä.
Välityspalkkio ei ole ykköskriteeri
Ensimmäinen kysymys on monesti: ”Paljonko on välityspalkkio?”. Tämän ei pitäisi olla ensimmäinen kysymys, vaan viimeinen. Miksi? Voit lukea blogikirjoitukseni, missä kerron mistä välityspalkkio koostuu.
Kun tiedät mitä kaikkea palvelupakettiin sisältyy, voit ottaa kantaa palkkioon. Asiansa osaava ammattilainen on kartoittanut arviokäynnillä tarvittavat toimet parhaan myyntihinnan saamiseksi. Ehdotuksia voi olla stailauksesta pieneen pintaremonttiin – tai vähän suurempaankin, jos tavoitteesi on iso myyntihinta. Nämä toimenpiteet maksavat, mutta investoidut eurot voit saada moninkertaisena takaisin. Yksinkertaiset toimenpiteet lyhentävät myyntiaikaa ja voivat tuoda jopa 10 000€ lisää kauppahintaan! Lopuksi katsotaan mitä sinne viivan alle välityspalkkion jälkeen jää.
Ollaan ”kalkkiviivoilla” ja ehdotus on hyvä, haluat kuitenkin tinkiä palkkiosta. Nyt pääset testaamaan mihin siitä välittäjästä on tositilanteessa. Jos asuntokaupan ja myynnin ammattilaisen neuvottelutaidot eivät saa sinua vakuuttumaan, kannattaa miettiä, miten homma toimii sitten kun sinun asuntosi hinnasta neuvotellaan.
Toimi näin ja löydät sinulle parhaan kiinteistönvälittäjän
Valitse muutama kiinteistönvälittäjä, ja käy heidän avoimissa näytöissään ennen ensimmäistä kontaktia. Saat loistavan kuvan siitä, miten kiinteistönvälittäjä myisi ja esittelisi sinun asuntoasi. Miten välittäjä huomioi kävijät ja miten hän on läsnä. Onko näyttö täyttä kaaosta, tunteeko välittäjä kohteen ja sen ympäristön. Voit käydä myös satunnaisesti valituissa näytöissä ja katsoa, josko Se Oikea löytyisi summamutikassa.
Pyydä suosituksia. Helpoiten niitä löytyy vaikkapa alueesi Facebook ryhmästä kysymällä tai googlettamalla, toki lähipiiriltä kannattaa myös kysyä. Samalla kun saat vinkkejä hyvistä kiinteistönvälittäjistä, saatat myös kuulla välittäjistä, joilla asunnot jää myymättä.
Pyydä useampi välittäjä, kolmesta viiteen, arviokäynnille. Kutsu heidät, joita on suositeltu ja jotka ovat esittelyissä tehneet sinuun vaikutuksen. Arvioi jokainen välittäjä: onko ajoissa, käytöstavat, kädenpuristus, katsooko silmiin, onko oma itsensä, onko kiire. Perusasioita, mutta näistäkin löytyy jo huimia eroja. Sitten mun lemppari kysymys: Onko välittäjällä kaksi korvaa ja yksi suu vai toisin päin.
Ota askel taaksepäin ja katsele asuntoasi ostajan näkökulmasta. Mihin kiinnittäisit huomiota, jos olisit ostaja? Repsottaako lista, ovatko kaapinovet kulahtaneet?
Ole itsellesi rehellinen ja mieti minkä tyyppinen välittäjä olisi paras myymään juuri teidän asuntoa. Onko välittäjällä suunnitelma toimenpiteistä ennen myynnin aloittamista. Mitä ajattelisit toimenpiteistä, jos olisitkin ostaja. Minkälainen on markkinointisuunnitelma ja minkälaisia markkinoinnin työkaluja on käytössä. Miten nämä suunnitelmat mielestäsi vaikuttaisivat hintaan. Onko välittäjällä taustatiimi vai toimiiko yksin.
Listassa on paljon asioita, mutta kutsutut kiinteistönvälittäjät varmasti mielellään kertovat ehdotuksensa. Saat hyvän tuntuman siitä, mikä voisi olla sinulle se oikea tapa. Kiinnitä huomiota myös ehdotukseen, kuulostaako se teille räätälöidyltä, vai onko se jokin yleinen toimintamalli.
Hintahuomioita
Sitten on vielä se myyntihinnan asettaminen oikein. Korkein hintapyynti ei todellakaan tarkoita, että asunnosta saisi yhtään enemmän oikeasti – päinvastoin liian korkealle asetettu hinta tuottaa huonomman lopputuloksen. Kiinnitä siis huomiota, että välittäjän hinta-arvio on realistinen ja perusteltu.
Paras välittäjä seisoo arvionsa takana eikä lähde sitä muuttelemaan miellyttääkseen, koska paras välittäjä tietää miten markkina toimii.
Toivon, että artikkelista on sinulle hyötyä valitessasi seuraavan kerran kiinteistönvälittäjää. Jos tarvitset apua tai haluat kutsua minut juttelemaan asuntosi myynnistä, ota yhteyttä!