Nettiportaalien asuntoilmoitukset voivat tuntua aikamoiselta sillisalaatilta. Tyydyttävä-kuntoiseksi ilmoitettu asunto onkin mielestäsi hyväkuntoinen, hakukriteerit eivät tuota tulosta tai pohjapiirustus puuttuu kuvista. Mihin sinun kannattaa oikeasti kiinnittää huomiota ja mitä ilmoitus, tai sen puute, kertoo välittäjästä?
Nettiportaalit, kuten Etuovi.com ja Oikotie ovat merkittävimpiä asunnon hakemiseen tarkoitettuja sivustoja, joissa tarjonta on maanlaajuinen ja eri kriteereillä voi hakea itselleen sitä unelmien kotia. Ilmoituksilla ei kuitenkaan ole mitään tiettyä kaavaa tai kriteeristöä, mikä aiheuttaa hämmennystä monissa asunnon etsijöissä.
Miten hakukriteerit kannattaa asettaa?
Jos tiedät mitä haluat, voit laittaa hakukriteerit täsmäämään tiukastikin. Jos tuloksia ei tule riittävästi, mieti ensimmäinen kriteeri, josta olet valmis joustamaan. Hintamaksimia kannattaa nostaa tinkivaran verran, jos sinulla on jo tiedossa maksimi, mitä voit tarjota.
Myös aluetta kannattaa laajentaa. Usein käy niin, että asiakas tulee tiettyyn kaupunginosaan esittelyyn, mutta löytääkin itsensä asumasta aivan toiselta puolelta kaupunkia – tai jopa toisesta kaupungista. Kerro kiinteistönvälittäjälle toiveistasi ja kriteereistäsi, hänellä voi olla hyviä ideoita, joita sinulle ei ole tullut edes mieleen!
Välttävä, tyydyttävä ja hyvä – mitä kuntoluokitukset tarkoittavat?
Toisin kuin luulisi, kuntoluokituksille on hankala määritellä standardeja. Haitari on itseasiassa todella laaja, ja täysin riippuvainen kiinteistönvälittäjästä. Jonkun mielestä hyväkuntoinen voi juuri ja juuri olla tyydyttävä, kun taas välttäväksi ilmoitettu asunto voi jonkun mielestä olla erittäinkin kehityskelpoinen yksilö.
Edellä mainituista syistä kohteen kuntoluokitusta on syytä pohtia kohderyhmän kautta. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että jos kylpyhuone ja keittiö ovat tätä päivää sekä pinnat hyvät, kuntoluokitusta voidaan pitää hyvänä. Kauneus on kuitenkin katsojan silmissä, joten kovasti ei kuntoluokitusta kannata tuijottaa. Kunto pitäisi olla aina hinnassa huomioitu.
Miksi kaikissa ilmoituksissa ei ole pohjapiirustusta?
Olen näitä ilmoituksia myös itse nähnyt, ja ihmettelen suuresti. Pitäisin tätä itseasiassa ihan hälytysmerkkinä, onko kohdetta selvitetty kunnolla ennen myyntiin laittamista. Vaikka kuvat olisivat hyvät, ihmiset kaipaavat pohjapiirustusta. Jopa puolelle ostajista pohjakuva on tärkein informaation lähde.
Mitkä asiat pitää ilmoittaa asuntoilmoituksessa?
Meillä Kasissa mennään aina oppikirjan mukaan. Lakiosastomme tarkistaa jokaisen kohteen ennen ilmoituksen julkaisua: kohteen tiedot ovat oikein ja tarvittaessa antaa välittäjälle tiedon lisättävistä asioista.
Kannattaa huomioida, etteivät kaikki tiedot, jotka tulevat esitteelle, välttämättä näy nettiportaalissa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi asunnon vahingot. Pidän tätä asiaa hyvänä, koska kohteelle potentiaalinen ostaja voi jättää näytön välistä, jos kohteessa on joskus aikoinaan ilmennyt vaikkapa pieni vesivahinko, joka on jo korjattu ja tarkastettu.
Neuvoni onkin, pyydä aina esite ennen kuin lähdet näyttöön. Sen voit pyytää täyttämällä yhteydenottolomakkeen ilmoituksessa. Esitteestä löydät aina asuntomarkkinointiasetuksen mukaiset olennaiset tiedot. Voit pyytää myös kaikki asiakirjat, jos sinulla on sellainen tunne, että voit ostat kohteen heti, mikäli se vastaa ilmoitusta. Näistä asiakirjoista selviää taloyhtiön tarkemmat tiedot, kuten esimerkiksi tasekirjasta taloyhtiön taloudellinen tila.
Velaton hinta vs. myyntihinta
Termiä myyntihinta käytetään ilmoittelussa ja kauppahinta on vastaavasti se millä kaupat sitten tehdään. Myyntihinta on aina se mistä muodostuu kauppahinta. Eli se rahasumma, joka vaihtaa omistajaa kaupanteossa. Velaton hinta on se, jossa myyntihintaan on lisätty yhtiölainaosuus. Joskus näkee ilmoituksia, joissa nämä termit ovat väärin päin. Jos ilmoittaja ei tätä asiaa ole ymmärtänyt, voi olettaa ettei muutkaan ostajan kannalta tärkeät asiat tule ilmi.
Yksi olennainen asia on, voiko velan maksaa pois. Yleensä lainaosuuksia voi taloyhtiön lainaehtojen mukaan maksaa kerran tai kaksi kertaa vuodessa ilman kuluja. Voi olla myös, että lainaosuudesta voi maksaa osan pois, jos taloyhtiön hallitus on sellaisen päätöksen tehnyt.
Millainen lämmitysjärjestelmä on nykypäivänä hyvä?
Kerrostaloissa hyvänä lämmitysjärjestelmänä voidaan pitää kaukolämpöä, maalämpö ei oikein aina riitä kerrostaloihin. Pientaloissa maalämpö on positiivinen asia. Ilmalämpöpumppu on poikkeuksetta hyvä ratkaisu kohteessa kuin kohteessa – sähkölämmitteisissä taloissa ne säästävät lämmityskustannuksissa. Kannattaa etsiä tietoa ilmalämpöpumpuista, niissäkin on huimasti eroja ja soveltuvuuksia.
Miksi energiatodistusta ei ole kaikissa kohteissa?
Energiatodistuksen lähtöajatus oli aikoinaan se, että saadaan parannettua rakennuksen energiatehokkuutta. Hyvä ajatus sinällään, mutta moni mieltää sen pakolliseksi välttämättömäksi pahaksi, mikä maksaa aivan liikaa.
Energiatodistus on pakollinen, lainedellyttämä asiakirja. Energiatodistus on voimassa 10 vuotta, jonka jälkeen se on haettava uudelleen. Loppukädessä taloyhtiön hallitus on vastuussa energiatodistuksesta, mutta hyvä isännöitsijä puuttuu tarvittaessa asiaan.
Joissain rakennuksissa, kuten alle 50m2 tai suojeltavassa rakennuksessa, energiatodistusta ei tarvita. Voit tarkistaa, onko energiatodistus pakollinen vaikkapa täältä. http://energiatodistus.motiva.fi/mika-on-energiatodistus/milloinvaaditaan/
Oma vai vuokratontti?
Tontin omistussuhteissa on kolme vaihtoehtoa: oma tontti, vuokratontti ja valinnainen vuokratontti.
Uudiskohteissa on nykyään yleensä valinnaiset vuokratontit, eli rakennusvaiheessa tontti on myyty rahastolle ja näin vapautettu pääomaa. Tontista on tehty maanvuokrasopimus, ja sopimukseen on kirjattu mahdollisuus lunastaa tontin määräosa, kun ostat huoneiston. Esimerkiksi jos taloyhtiössä on 10 000 osaketta yhteensä ja 50 osaketta oikeuttaa hallitsemaan asuntoa, 50/10 000 määräosa maapohjasta liitetään huoneistoon. Kun tonttiosuuden lunastaa kaupanteon yhteydessä, se vapauttaa asunnon omistajan tonttivuokran maksusta. Tonttiosuus kannattaa aina maksaa pois, sillä jos maksat tontin vuokraa kuukausittain, pääoma ei lyhene. Nyrkkisääntönä näissä tontin vuokrasopimuksissa on 7% pääomantuotto. Eli jos saat jostain rahaa halvemmalla kuin 7%, niin lunasta tontin määräosa omaksi.
Vuokratontti on yleensä kaupungilta tai seurakunnalta vuokrattu tontti, jonka vuokra-aika on normaalisti 50 vuotta. Tonttivuokra nousee vuosittain indeksin verran.
Ihmiset pelkäävät hieman suottakin vuokratontteja. On toki olemassa alueita, joissa tonttivuokrat ovat kymmenkertaistuneet, mutta suurimmalla osalla alueista vuokran sitominen elinkustannusindeksiin pitää huolen, ettei suuria korotuksia tarvitse pelätä. Oma tontti on tietysti oma tontti.
Jos käytät hakukriteereissä ehtona omaa tonttia, voi joku todellinen helmi mennä ohi vain siksi että taloyhtiössä onkin valinnainen vuokratontti.
Miksi jotkut kiinteistönvälitystoimistot eivät ilmoita nettiportaaleissa?
Suurin osa asunnoista löytyy edelleen nettiportaalien kautta, vaikka sosiaalisen median kanavat ovatkin jo erittäin merkittävä osa markkinointia. Miksi siis jotkut välitystoimistot eivät ilmoita kaikissa portaaleissa. Kannattaakin miettiä huolellisesti kiinteistönvälitystoimiston motiiveja olla laittamatta kohteita portaaliin tai sosiaaliseen mediaan. Toki voidaan puhua hiljaisesta myynnistä, mutta jos kohde on muuten julkisesti myynnissä, jokin on vialla.
Myyjän näkökulmasta katsottuna aina pitäisi kysyä, miten kohteita markkinoidaan.
Tarvitsetko apua asunnon ostamisessa? Lue lisää ostotoimeksiannosta ja ota yhteyttä!
linkki tuohon ostariin: https://www.timokanerva.fi/ostotoimeksianto-kun-tiedat-mita-haluat/