Kuolinpesän asunnon myynti, osa 1

Jos kuolinpesään jää myytäväksi asunto, suosittelen antamaan toimeksiannon hyvälle kiinteistönvälittäjälle. Kuolinpesän asunnon myyntiin usein liittyy asioita, joista on hyvä olla perillä. Prosessissa on otettava huomioon asunnon arviointi perukirjaa varten, perhetilanteet ja jopa asunnon tyhjennys sekä myyntikuntoon laittaminen.

Kuolinpesän asuntoa tai kiinteistöä ei kannata myydä itse, suruaikana on paljon muitakin asioita hoidettavana. Myyntikuntoon laittaminen ja asunnon tyhjennys voivat olla raastava kokemus etenkin, jos asunnossa on asunut hyvin läheinen ihminen.

Hyvä kiinteistönvälittäjä vähentää kuolinpesään liittyviä konflikteja

Hyviä syitä antaa toimeksianto kiinteistönvälittäjälle ovat myös pesän jakamiseen liittyvät konfliktit, joista voi syntyä riitatilanteita kuolinpesää myytäessä. Kuten erotilanteissakin, kuolinpesän asunnon myynnissä korostuu kiinteistönvälittäjän ammattitaito, esimerkiksi asunnon tai kiinteistön myyntihinnan arvioiminen ja myynnin kiireellisyyden huomioon ottaminen myyntitaktiikassa. Myös ihmissuhdetaidot korostuvat tilanteissa, joissa ihmisillä on kova stressi.

Hyvä kiinteistönvälittäjä osaa ottaa huomioon perhetilanteet ja näkee ne ulkopuolisen silmin ilman tunnelatausta, joka suruun aina liittyy. Yleisin konfliktiin johtava tekijä kuolinpesän asunnon myynnissä on ositukseen liittyvät asiat. Usein nähdään tilanteita, joissa kaikki haluavat osansa pesästä, mutta kukaan ei ole valmis tekemään pesän eteen käytännön toimenpiteitä. Ulkopuolinen kiinteistönvälittäjä tietää mitä tekee, eikä kenenkään tarvitse määräänsä enempää ottaa osaa kuolinpesän asunnon myyntiin.

Teille ja kohteelle sopivan kiinteistönvälittäjän valintaan vaikuttaa moni asia. Kirjoitin sopivan kiinteistönvälittäjän valitsemisesta aiemmassa artikkelissani, jonka voit lukea täältä.

Koska kannattaa ottaa yhteyttä kiinteistönvälittäjään?

Kiinteistönvälittäjään kannattaa ottaa yhteyttä viimeistään silloin, kun halutaan arvio pesään kuuluvasta asunnosta perukirjaa varten.

Esimerkiksi meillä Kasissa voidaan räätälöidä kuolinpesän asunnon myyntiin kokonaisvaltainen paketti, joka sisältää mm. tyhjennyksen, siivouksen ja myyntikuntoon laittamisen, sekä luonnollisesti asunnon myynnin. Kustannukset sisällytetään välityspalkkioon ja se maksetaan sitten vasta kaupanteon yhteydessä. Kasissa välityspalkkio on palvelukokonaisuus, joka muodostetaan erilaisista, asiakasta palvelevista osista. Lisää välityspalkkion muodostumisesta voit lukea täältä.

Kuolinpesän asunnon myynti on laaja käsite, johon liittyy paljon lakiasiaa. Tämän vuoksi tulen kirjoittamaan asiasta vielä toisen osan, jossa sukellamme syvemmälle aiheeseen. Jos haluat keskustella kuolinpesän asunnon myyntiin liittyvistä asioista, ota yhteyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.